Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан формує антиєвропейський блок всередині ЄС

06.08.2024   15:21    64

Зростання популярності ультраправих партій в Європі створює проблему для Євросоюзу та України. Незабаром Віктор Орбан може отримати потужного союзника.

Про це повідомляє видання Reuters.

У той час як деякі націоналістичні політики обрали більш поміркований шлях після свого приходу до влади, лідер Австрійської партії свободи (FPO) Герберт Кікль може стати вийнятком. Він вже уклав політичний союз з партією угорського прем’єра Віктора Орбана.

На думку аналітиків, австрійська FPO має досить високі шанси перемогти на наступних парламентських виборах. Це посилило б труднощі Європи у подальшій підтримці Києва і протистоянні таким витівкам, як неузгоджена поїздка Орбана до москви у липні.

Останні новини:  Ізраїль розпочав повномасштабне вторгнення до Лівану

Герберт Кікль, який назвав главу Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн «розпалювачем війни», заявив минулого місяця, що він і Орбан підтримують «мирне вирішення війни між Україною та Росією» і згадав скандальне зауваження Папи Франциска, що Київ повинен мати «мужність білого прапора» для укладення мирних переговорів.

Тиск на Україну щодо домовленостей з росією також чинить і Словаччина. Прем’єр-міністр Роберт Фіцо підтримує дружні стосунки з москвою, припинив військову допомогу Україні та виступає проти вступу Києва в НАТО. Але цікаво, що він не приєднався до альянсу, створеного Кіклем і Орбаном.

Останні новини:  Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди

Через постійні блокування з боку Угорщини ЄС довелося проявити креативність і вдатися до неортодоксальної тактики у підтримці України і накладенні санкцій на росію. Поява у Віктора Орбана союзників на чолі уряду Австрії значно посилить цю проблему. Як і Орбан, FPO критикує підтримку України і санкції проти росії.

«Я вважаю, що ухвалювати подальші санкції буде дедалі важче. Якщо буде уряд FPO, то це буде не тільки Орбан. І тоді Австрія стане однією з потенційних країн, які можуть накласти вето», — сказав Пауль Шмідт, голова аналітичного центру Австрійського товариства європейської політики.

Останні новини:  Одна з країн платитиме мігрантам $34 тис. за виїзд із країни

FPO каже, що вона єдина партія, яка серйозно ставиться до нейтралітету Австрії, закріпленого в конституції. Багато австрійців вважають, що уникнення будь-яких конфронтацій з такими великими державами, як росія, убезпечить їх. Опитування показують, що явна більшість виборців хочуть, щоб країна залишалася нейтральною.




Тому Кікль загалом обережно стверджує, що його політика щодо України стосується загроз нейтралітету Австрії, а не прямо вихваляє путіна.


newformat.info