Премʼєр Індії їде до Києва: FP проаналізувало, що може стояти за візитом

23.08.2024   21:21    436

У липні прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав Москву і привітав президента Росії Володимира Путіна ведмежими обіймами. Того ж дня Росія завдала смертоносних авіаударів по Україні, поціливши по найбільшій дитячій лікарні країни.

Тепер же Моді їде з візитом до Києва. Можливо, він та його радники вважають, що настав час спробувати налагодити стосунки з Україною та Заходом у більш широкому сенсі, пише Foreign Policy.

“Поїздка до Києва може стати корисним першим кроком на цьому шляху, і в певному сенсі вона знаменує собою разючий відхід у зовнішній політиці Індії. Росія довгий час була надійним партнером Індії, але після повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році вона часто не виконувала своїх зобов’язань. Моді та міністр закордонних справ Індії С. Джайшанкар зважилися на дипломатичну авантюру”, – йдеться в матеріалі.

Є низка імовірних причин того, чому Моді вирішив взяти на себе цю місію. Не виключено, що він та його радники дійшли висновку, що Москва більше не може своєчасно надавати Нью-Делі необхідну військову техніку. Індія не може дозволити собі жити в умовах такої невизначеності, тим більше, що загроза з боку Китаю – її головного довгострокового ворога –  не зменшилася.

Останні новини:  В Ізраїлі заявили про нову фазу війни

Хоча Індія довгий час відмахувалася від світової критики через співпрацю з РФ, офіційні особи в Нью-Делі досить проникливі, щоб визнати, що терпіння США є обмеженим.

“Попри позірну бравурність Індії щодо того, наскільки вона цінує свою стратегічну автономію, залишатися в “хороших книгах” Сполучених Штатів також є одним з її зовнішньополітичних пріоритетів, і візит Моді до Києва може це відобразити”, – наголошує автор.

Також не виключено, що до індійського зовнішньополітичного істеблішменту із запізненням дійшло ще одне важливе усвідомлення: його палкі зусилля, спрямовані на те, щоб утримати Росію від зближення з Китаєм, здебільшого є програшною справою. Зростаюча дипломатична ізоляція Росії у зв’язку із затягуванням війни в Україні означає, що у неї залишилося небагато стратегічних партнерів, окрім Китаю. Незважаючи на перевірені часом російсько-індійські відносини, Москва повинна бачити, що Нью-Делі не відмовиться від своїх зростаючих зв’язків з Вашингтоном і Заходом.




Навряд чи зустріч Моді із Зеленським призведе до якихось суттєвих досягнень. У кращому випадку Індія може запропонувати Україні якусь гуманітарну допомогу. Але на глобальній арені такі символічні жести мають значення, оскільки можуть надсилати важливі політичні сигнали.

Останні новини:  У Польщі пропонують передати окупований Крим під мандат ООН, щоб провести “референдум”

І своїм візитом до Києва Моді, можливо, хоче дати зрозуміти Росії, що її двосторонні зв’язки з Індією не можна сприймати як належне, так само, як Сполучені Штати телеграфували Індії. З огляду на нещодавні російські загравання з іншим супротивником Індії, Пакистаном, і нездатність Росії забезпечити вкрай необхідні поставки зброї, у Нью-Делі є підстави переглянути свою залежність від Москви. Як це не парадоксально, але такий відхід від відносин може продемонструвати певний ступінь справжньої стратегічної автономії у зовнішній політиці Індії.

Останній фактор, можливо, зіграв свою роль у рішенні Моді відвідати Київ. В Україні він, імовірно, представить Індію як потенційного посередника в конфлікті, підкреслюючи її історичні зв’язки з Росією і віру самого Моді в ефективність особистої дипломатії.

“З огляду на непоступливість Росії, дипломатичні пошуки Моді можуть виявитися безрезультатними. Сполучені Штати та більша частина Заходу можуть скептично ставитися до його здатності бути чесним посередником, враховуючи минулу близькість Індії з Росією. Тим не менш, готовність Моді здійснити цю, здавалося б, сміливу ініціативу в той час, як Україна нещодавно здійснила велике вторгнення на російську територію, може передвіщати значний зсув у досліджуваному нейтралітеті Індії в конфлікті. Чи виявиться цей візит лише символізмом, стане зрозуміло лише в найближчі тижні та місяці”, – резюмує видання.

Візит Моді до України

У пʼятницю, 23 серпня, премʼєр-міністр Індії Нарендра Моді має відвідати Київ. Це буде його перший візит в Україну від початку російського вторгнення.

Останні новини:  Генсек НАТО: Авторитарні сили зближуються дедалі більше на тлі війни в Україні

Кількома тижнями раніше він відвідав Москву. Заступник держсекретаря США Курт Кемпбелл, говорячи про цей візит, заявив, що він свідчить про плани Нью-Делі більш активно брати участь у війні в Україні.

Видання Bloomberg повідомляє, що Індія буде передавати повідомлення між президентом Росії Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським. Зазначалося, що візит Моді до України буде тривати лише кілька годин з міркувань безпеки.


uapress.kyiv.ua