Погані сни та самотність: вчені виявили зв’язок

08.08.2024   05:40    60

Люди, які самотні, частіше бачать погані сни, згідно з результатами співпраці, в якій брали участь вчені з Університету штату Орегон.

Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Psychology.

Однією з причин цього явища є стрес та тривожність, що супроводжують самотність. Експерти вважають, що соціальна ізоляція може призводити до підвищеного рівня стресу, що, в свою чергу, впливає на якість сну. Кошмари стають своєрідним відображенням внутрішніх страхів та переживань, які не отримують виходу в реальному житті.

Останні новини:  Як кмітливі господині рятуються від молі у шафі

Психологи також звертають увагу на те, що самотність впливає на мозкову активність під час сну. Дослідження показують, що відчуття ізоляції може змінювати структуру сну, роблячи його менш спокійним та відновлювальним. Це може пояснити, чому люди, які відчувають себе самотніми, частіше бачать жахливі сновидіння.

Останні новини:  3 причини, чому потрібно додавати сіль у пральний порошок під час прання

Іншими факторами, що пов’язують самотність із кошмарами, є роздуми — занепокоєння та тривога — і гіперзбудження, яке описується як стан особливої ​​пильності та зосередженості. Подібно до стресу, роздуми та підвищене збудження є станами розуму, пов’язаними з самотністю.

За даними вчених, самотність може впливати настуним чином:

самотності та ізоляції включають:

  • На 29% підвищується ризик серцевих захворювань.
  • Ризик інсульту підвищується на 32%.
  • На 50% підвищується ризик розвитку деменції для літніх людей.
  • Імовірність передчасної смерті перевищує 60%.
Останні новини:  Характер можна виявити за 4 хвилини