Ветеринари виявили найдієвіший спосіб охолодити собаку в разі перегріву

Сьогодні,   21:00    88

Літо стає все більш спекотним, і в таку погоду чотирилапим вихованцям легко перегрітися. При ознаках теплового стресу у собак фахівці радять якнайшвидше охолодити тварину, помістивши у прохолодне місце, за допомогою мокрих рушників або непрямого прикладання льоду. Проте американські ветеринари рекомендують інший метод, більшої ефективності якого вони нещодавно переконалися експериментально.

При перегріві, або гіпертермії, температура тіла у собак піднімається вище за верхній поріг загальноприйнятої норми. Нормальні значення у різних порід дещо різняться залежно від розміру, але зазвичай за підвищену вважають температуру від 39,5°C. При тяжкій гіпертермії показники перевищують 41°C, що може загрожувати здоров’ю собаки і навіть призвести до смерті, якщо тварині негайно не допомогти.

Спека у поєднанні з помірною чи високою вологістю здатні швидко викликати тепловий стрес у службових псів із високою інтенсивністю рухів. Перегрітися влітку можуть і домашні собаки, які ведуть активний спосіб життя з іграми та бігом на вулиці.

Останні новини:  Як боротися із спітнілими вікнами: поради від досвідчених господарів квартир

Людям, які працюють у парі з чотирилапими помічниками, і звичайним власникам вихованців у спеку потрібно бути уважнішими до своїх підопічних, щоб помітити у них прояви перегріву та зреагувати. Поряд з підвищеною температурою про це можуть говорити інтенсивна задишка з витягнутим язиком, слинотеча і згущення слини, занепокоєння, притиснуті вуха та примружені очі, пошук тіні та ряд інших ознак.

Собаці в такому стані може бути потрібна ветеринарна допомога, але перш ніж везти тварину до клініки, слід негайно почати її охолоджувати. Як правило, для цього радять повністю або частково занурити собаку в прохолодну воду, використовувати обдування вентилятором, змочені рушники або пакети з льодом. Однак ці кошти не завжди бувають під рукою.

Останні новини:  Як позбутися мух вдома: народні засоби, які працюють

Більш доступний і водночас дієвий спосіб знайшли фахівці з ветеринарії з Центру службового собаківництва Penn Vet при Пенсільванському університеті (США). У статті, що вийшла в журналі Journal of the American Veterinary Medical Association (JAVMA), вони запропонували навчити собак добровільно занурювати морду у воду лінією очей або вух.




Дослідники за допомогою 12 службових псів протестували подібне пірнання та порівняли його за ефективністю з трьома іншими методиками охолодження. Серед них — прикладання змочених прохолодною водою рушників до пахв собак, обгортання ними шиї та розміщення на шиї двох гіпотермічних пакетів для холодових компресів. У всіх випадках охолоджувальна дія тривала пів хвилини.

Досліди показали, що триразове занурення голови в прохолодну воду протягом 30 секунд найшвидше остуджує собак з ознаками теплового стресу після інтенсивного фізичного навантаження. Крім того, тільки цей спосіб з чотирьох допоміг запобігти посттренувальному підйому температури, який буває у тварин у таких ситуаціях.

Останні новини:  Що не варто говорити коханій людині, у якої був поганий день: забудьте про ці 6 фраз

Щоб привчити собаку занурювати морду, ветеринари порадили кидати в місткість із водою іграшки або ласощі та спонукати улюбленця витягати їх, заохочуючи за кожен пірнання. Починати тренування слід з невеликого об’єму води кімнатної температури, поступово збільшуючи кількість у міру звикання пса до занурення.

Дослідники припустили, що коли собаку з гіпертермією не можна помістити у воду всім тілом, як інший альтернативний варіант першої допомоги можна напоїти її і облити прохолодною водою голову. Проте вчені попередили, що не тестували цей спосіб, тому його ефективність потребує додаткової перевірки.