Чим підгодувати моркву для збільшення врожаю

19.08.2024   10:11    342

Щоб плоди були соковиті, смачні та, головне, корисні, моркву треба підгодовувати.

Народні рецепти

Смачну моркву вирощували ще до набуття популярності мінеральних добрив. Ось кілька способів, які і зараз широко використовуються садівниками:

  • Пташиний послід. Хороша підгодівля на початкових етапах розвитку. Його склад багатий на корисні речовини і успішно застосовується на городі. Послід розбавляється водою у пропорції 1/10 (де 10 – вода), настоюється добу, потім знову розбавляється у тій самій пропорції. Готовим складом можна удобрювати ґрунт між висадженими рядами;
  • Настій з бур’янів. Бур’яни славляться високим вмістом азоту та калію. Починати готувати настій потрібно за 3 тижні до використання. Листя бур’янів укладають у ємність і на 3/4 заливають гарячою водою. Відкриту ємність залишають на сонці доти, доки вона не перестане пінитися (2-3 тижні). Вміст необхідно періодично перемішувати. Полин може дати неприємний запах, але його легко нейтралізувати настойкою валеріани. Її можна додати в ємність і запах піде. Коли настій готовий, її розбавляють водою у пропорції 1/10 (де 10 – вода) і обприскують сходи.
  • Зола. Високий вміст у ній натрію, калію та магнію добре підживлює коренеплід та захищає його від шкідників. Золу можна використовувати двома способами: Розпушити землю та засипати золою по 250г на 1кв. м., потім полити водою. Розвести золу у воді (на 10л води 100г золи), дати настоятися до наступного дня. Акуратно полити сходи під корінь, уникаючи попадання на листочки.
Останні новини:  Як зберігати огірки на зиму

Поливи та обприскування можна проводити тільки в прохолодну безвітряну погоду. Якщо літо спекотне, «водні процедури» можна проводити лише рано вранці чи при заході сонця. Це допоможе уникнути стресу для рослини та появи безліч захворювань.