4 способи застосування глини на дачній ділянці

26.08.2024   17:32    225

Після земляних робіт на дачній ділянці може утворитися ціла купа глини. І вона вважається далеко не найбажанішим гостем. Але поспішати з її вивезенням все ж таки не варто. З давніх-давен люди використовували в’язку осадову породу у створенні предметів побуту, будівництві, народній медицині. Їй і сьогодні можна знайти корисне застосування на ділянці.

Де примінити глину:

1.Оздоблення приміщень

Глина досі активно використовується для оздоблення приміщень. І все завдяки таким властивостям як екологічність, нездатність до горіння, адсорбція, дешевизна.

Вона створить в оселі комфортний мікроклімат, вбираючи зайву вологу та повертаючи її назад у помірній кількості. Штукатурка з неї показана алергікам завдяки властивості поглинати токсичні речовини.

Останні новини:  Груша восени: список обов’язкових справ, які потрібні для розкішного врожаю

З її допомогою можна успішно декорувати каміни, стіни, димарі. Матеріал має властивість тріскатись після висихання від перепадів температур, проте додаванням наповнювачів цього можна уникнути.

Побудови господарського призначення можна звести більш економічно, виклавши глинобитну підлогу. Вона буде довговічною та комфортною, чого не можна повною мірою сказати про аналог із цементу.

2.Користь на городі

Глину можна застосовувати в городних справах. Вона може стати першим шаром для ями з компостом. Сировину необхідно викласти на дно, вкрити органічним матеріалом з властивістю, що вбирає вологу, і далі створювати компостну яму за стандартною технологією.

Останні новини:  Як надовго зберегти врожай яблук у квартирі

Така основа не дозволить корисним речовинам, що перебувають у жижі, марно витікати у ґрунт.

Також глиною у розведеному стані допустимо обробляти зрізи на деревах після формування крони, обробляти як антисептиком коріння саджанців або занурювати коренеплоди восени для кращого зберігання у льоху.

3.Спосіб корекції ландшафту

Ділянка, що знаходиться під нахилом, завдає багато клопоту своїм власникам. Завдяки пластичному матеріалу, змішаному з піском, цілком реально підняти рівень землі, вирівнюючи територію. Для цього потрібно глиною та піском створити насип, досипавши її зверху чорноземом.

Але, на жаль, на такій ділянці можна насадити обмежену кількість городніх культур, які невибагливі до місця зростання, наприклад, іриси, калина, тюльпани, деякі хвойні.




4.Створення альпійської гірки

Останні новини:  Коли викопувати буряк, щоб урожай пролежав до весни

Глину можна не вивозити, а декорувати, сховавши як об’єкт ландшафтного дизайну. Наприклад, замаскувати її під альпійську гірку.

Глина у вологому стані – це чудовий матеріал для творчості. Вона податлива і дозволяє створити будь-яку форму.

Проте матеріал із роками може зруйнуватись. Тому його необхідно змішати із гравієм. Привалені камені альпійської гірки теж зіграють свою роль у стійкості форми глини.

Утрамбована вона потребує постійного зволоження після завершення роботи зі створення об’єкта. При поливі рослин рекомендовано зрошувати гору повністю.