Хвороба Лайма: як вона проявляється і хто у зоні ризику

27.07.2024   16:15    25

Інвалідність і навіть смерть, ось чим може закінчитися укус кліща, якщо вчасно не звернутися по медичну допомогу. Особливо небезпечний один вид кліщів, які переносять хворобу Лайма.

В Україні продовжують фіксувати випадки захворювання на небезпечну інфекційну хворобу Лайма. Так, з початку 2024 року лише у Запоріжжі було зареєстровано 4 випадки. Найбільший пік поширення цього захворювання припадає на теплу пору року.

Останні новини:  Вчений із Японії розповів, як пити каву з користю для здоров’я

Хворобу Лайма або кліщовий бореліоз переносять іксодові кліщі.

Інкубаційний період цього захворювання становить у середньому 7-14 днів.

Як розвивається хвороба Лайма

Спочатку на місці укусу розвивається червоний вузлик з чіткими краями, що зберігається 2-3 тижні. Іноді хвороба цим і закінчується, інколи ж переходить до другої стадії, яка виникає через 3-10 тижнів після укусу.

Можливі запаморочення, розвиток менінгіту, серцево-судинні патології. Також хвороба може перейти у хронічну стадію, яка може виявитися через місяці або навіть роки після зараження.

Останні новини:  Чи можна щодня їсти шоколад і зберігати здоров’я

Чи є щеплення від хвороби Лайма

Єдиний спосіб профілактики – бути обережними у місцях із густою рослинністю. Потрібно одягати закритий одяг світлих тонів, використовувати репеленти, а повернувшись додому, уважно оглянути себе.

Якщо кліщ все ж таки зумів дістатися шкіри, необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря і не видаляти комахи самостійно.


napensii.ua

Останні новини:  Ознаки раку крові назвали лікарі