У Монголії відкрили новий вид птахоподібних динозаврів

27.07.2024   22:30    6

Він жив близько 70 млн років тому на території нинішньої пустелі Гобі.

Палеонтологи із Сеульського національного університету (Південна Корея) та Монгольської академії наук виявили невідомого раніше птахоподібного динозавра – троодонтида у формації Баруун Гойот. Це геологічне утворення в пустелі Гобі на півдні Монголії й досі там не могли знайти троодонтидів, яких повно в сусідніх формаціях.

Новий вид Harenadraco prima нарешті закриває цю прогалину, яка «викликала здивування», за словами експертів. Автори описали динозавра в Журналі палеонтології хребетних, який виявився не тільки невідомим раніше видом, а й новим родом цієї родини.

Останні новини:  Вчені знайшли місце найстарішої битви в історії Європи

Harenadraco prima жив близько 71-72 мільйонів років тому в пізньокрейдяний період. Це був троодонтид клади тероподів – хижих динозаврів, які ходили на двох ногах.

Троодонтиди вважаються найбільш схожими на птахів тероподами. Вони були порівняно маленькими від 50 см до 2.5 метрів завдовжки, пернатими, з великими очними орбітами та довгими задніми кінцівками. Ще одна спільна ознака в цього різноманітного сімейства, як пояснюють автори, – асиметричні плесна (середній відділ стопи між передплюсною і пальцями) і збільшений сильно загнутий кіготь на другому пальці ноги. Раніше їх знаходили на території Північної Америки, Азії та Європи.

Останні новини:  Американські вчені знайшли у надрах Землі невичерпне джерело природної енергії

Палеонтологи досліджували знайдений неповний скелет із фрагментів задніх кінцівок, тазового пояса та кількох інших кісток. Згідно з аналізом скам’янілостей, цей Харенадрако за життя був близько метра в довжину, легкої статури, як і в інших його родичів. Однак, дослідники виявили, що його передплеснові кістки в стопі відрізнялися. Вони були надзвичайно гнучкими. Подібну будову раніше знаходили тільки у філовенатора (Philovenator) – маленького витонченого троодонтида, який швидко бігав.

Де жив Harenadraco prima

«Це також передбачає високу швидкість, яка може бути адаптацією Harenadraco prima до навколишнього середовища, де його потенційні жертви, як-от ссавці, і хижаки, (які могли з’їсти його самого), як-от еудромеозаври, імовірно, були моторні», – пишуть палеонтолог Сеульського національного університету Сунгджін Лі та його колеги, автори дослідження.




Шари Баруун Гойот, де був знайдений Harenadraco prima, розташовуються під шарами іншого геологічного утворення Немегету, і над шарами формації Джадохта. У цих двох утвореннях раніше не раз знаходили троодонтидів. І для палеонтологів було дивно, що між ними в пізньокрейдяних відкладеннях немає жодного прикладу цієї родини.

Останні новини:  Перший мільярдер, який вийшов у відкритий космос, розповів про свій досвід

Тепер нова знахідка підтверджує, що загадка Баруун Гьойот полягала просто у вибірці артефактів – простіше кажучи, вченим нарешті вдалося «копнути» в потрібному місці.