Стало відомо, що ухвалили на саміті НАТО щодо України

11.07.2024   21:00    41

Під час ювілейного 75-го саміту НАТО у Вашингтоні ухвалили низку рушень щодо України.

НАТО заявило про готовність підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. Члени Альянсу мають намір надати Україні мінімальне базове фінансування у розмірі €40 млрд протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги. Про це йдеться у декларації Вашингтонського саміту.

Альянс готовий допомагати Україні із закупівлею військової техніки, матеріальною допомогою, обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки, військовою підготовкою, оперативними витратами.

Останні новини:  Смертоносні повені посилили економічну напруженість в Центральній Європі

Кошти можуть піти на інвестиції та підтримку оборонної інфраструктури та ОПК України й бути внесені до трастових фондів НАТО для України, включно з нелетальною допомогою.

У НАТО мають намір продовжувати надавати Україні політичну, економічну, фінансову та гуманітарну підтримку.

Ухвалили рішення створити Службу допомоги та навчання в галузі безпеки для України (NSATU) для координації поставок військової техніки та підготовки особового складу. Служба буде підтримувати самооборону України відповідно до Статуту ООН.

Останні новини:  Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці

Ця служба не буде робити НАТО стороною конфлікту. Вона підтримуватиме трансформацію сил оборони та безпеки України, забезпечуючи її подальшу інтеграцію з НАТО.

Розширили створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання Україна-НАТО (JATEC). Він має вивчати уроки війни Росії проти України та підвищувати оперативну сумісність України з НАТО.

У спільній декларації наголосили, що майбутнє України – в Альянсі. Наша держава стає все більш оперативною та політичної інтегрованою з військовим блоком.

Останні новини:  “Повернуся живим або в труні”: індійці розповіли, як РФ кинула їх на війну в Україні, – BBC

В НАТО вітають прогрес, який Україна досягла після саміту у Вільнюсі щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ.

“Поки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на незворотньому шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Ми ще раз підтверджуємо, що ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться і умови будуть виконані”, – підсумували у декларації.





expert.in.ua