Корисні для печінки: 5 продуктів допомагають покращити здоров’я органу

02.07.2024   13:31    1485

Печінка є нашим головним органом детоксикації і деякі продукти допомагають їй виконувати свою напружену роботу без шкоди для себе.

Будучи органом – важковаговиком вагою майже півтора кілограма, печінка виконує в організмі відповідальну роботу: розщеплює алкоголь, ліки, жирну їжу і цукор, «сканує» невідомі речовини, що проникають в організм. Якщо хочете підтримати свою печінку в її напруженій роботі, можете зробити це, включивши в раціон наступні продукти.

Буряк може запобігти ожирінню печінки. Речовина бетанін, яким багаті буряки, має протизапальні властивості, допомагає клітинам печінки в їх роботі з детоксикації, позбавлення важких металів. У свою чергу, вченими Познанського університету було встановлено, що пиття бурякового соку покращує захист печінки від печінки.

Останні новини:  Вчені спростували користь помірного вживання алкоголю

Чорниця може пригнічувати зростання ракових клітин. Поліфеноли чорниці діють як захисне покриття печінки, уповільнюючи утворення рубців при цирозі. Також є дані про те, що екстракт чорниці корисний для профілактики розмноження клітин раку печінки.

Часник активує ферменти печінки. Той факт, що люди в Середземноморському регіоні мають особливо високу тривалість життя, може бути пов’язаний з великою кількістю часнику, який поширений у їхніх стравах. Пряний овоч містить сіроподібні речовини S-алілмеркаптоцистеїн (SAMC) та діалілдісульфід (DADS), які активують ферменти печінки, – завдяки їх підтримці орган може працювати більш ефективно.

Останні новини:  Дієтолог пояснила, чому гіпертонікам не можна їсти заморожену піцу

Горіхи багаті на омега-3 жирні кислоти. Горіхи, особливо волоські, містять велику кількість омега-3 жирних кислот, що мають протизапальний ефект, у тому числі щодо печінки. Дослідження вчених з Університету Тунцзі в Шанхаї показало, що споживання омега-3 пацієнтами, які страждають на ожиріння печінки, може сприяти поліпшенню її стану.

Артишоки посилюють вироблення жовчних кислот. Гіркі речовини, що містяться в артишоку, у тому числі цинаропікрин, сприяють більш активному виробленню жовчних кислот у печінці – це означає, що печінка значно краще захищена від ожиріння.