Всі про неї чули, але бачили одиниці. Як насправді виглядає кульова блискавка (відео)

17.06.2024   10:03    3496

Кульова блискавка — рідкісне атмосферне явище, схоже на рухомий згусток плазми, розміром від кількох до десятків сантиметрів. З’являється така блискавка, переважно, під час грози — на кілька секунд або ж кілька хвилин.

Історії про спостереження за кульовою блискавкою відомі віддавна. Дехто з науковців стверджує, що перша офіційна згадка про кульові блискавки датується 1195 роком.

У першій половині XIX століття французький фізик, астроном і натураліст Франсуа Араго зібрав і систематизував усі відомі на той час свідчення появи кульової блискавки. Ця робота, ймовірно, була першою збіркою у цій сфері досліджень і описала 30 випадків спостереження за такими блискавками.

Попри це впродовж тривалого часу дослідники були схильні вважати кульову блискавку оптичною ілюзією, або ж явищем незрозумілої, неелектричної природи.

Останні новини:  ЗСУ зірвали плани окупантів на Харківщині: що пішло не так у ворога (відео)

Проведене на замовлення Комісії з атомної енергії США у 1960-х роках дослідження показало, що кульові блискавки бачили 5% населення планети. Очевидці описували їх як світлові кулі розміром від м’яча для гольфу до футбольного м’яча.

Забарвлення кульової блискавки, згідно з розповідями людей, варіювалося від червоного, помаранчевого та жовтого, до білого або ж навіть синього. Крім того, велика кількість спостерігачів відзначили виразний сірчаний запах після її зникнення.

Останні новини:  Нардеп Тищенко під час обшуків навмисне розбив свій телефон (ВІДЕО)

Водночас науковці досі не можуть однозначно пояснити природу цього явища. Попри наявність близько 200 різних теорій щодо походження кульової блискавки та її «життя», жодна з них абсолютного визнання в академічному середовищі не отримала.

У лабораторних умовах схожі, але короткочасні явища вдавалося отримати кількома різними способами, проте питання про походження природної кульової блискавки залишається відкритим.

Останні новини:  Зеленський прокоментував російський теракт у Покровську (відео)




 

Як насправді може виглядати кульова блискавка

Серед відеоматеріалів, оприлюднених у мережі, знайти зображення кульової блискавки непросто. Нижче пропонуємо переглянути низку кадрів на яких, як стверджується, можна побачити саме кульову блискавку.