В Польщі підмінили пальне: на АЗС продають заміну дизеля

15.06.2024   22:44    202

На польських АЗС помітили новий вид пального – HVO100. Тепер водії можуть заправити бак гідрогенізованою рослинною олією, що є біопаливом.

Основою для даного пального є рослинні олії та тваринні жири. Однак такий вид пального може зіпсувати деякі автомобілі.

Як виготовляють пальне HVO100?

Спочатку відбувається гідроочищення, внаслідок якого органічна сировина перетворюється на паливо. При цьому стверджується, що на відміну від традиційних біодизелів, HVO100 характеризується вищою хімічною та термічною стабільністю. Що має призводити до підвищення продуктивності та зниження зносу двигуна.

Останні новини:  Найпотужніша Audi в історії: представлений електромобіль RS E-Tron GT Performance – 912 к.с. та 2,5 секунди до “сотні”

Однак це паливо не можна назвати універсальним.

“Заправлятися HVO100 зможуть тільки нові моделі автомобілів, розраховані на використання цього виду пального. У старих автомобілів можуть виникнути проблеми з продуктивністю, що може призвести до проблем із двигуном”, – наголошують експерти.

Екологічне пальне має і вищу ціну від
традиційного дизельного пального. Наприклад, на станціях “Авіа” літр його коштує 8,99 злотих (понад 90 грн за актуальним курсом НБУ), однак звичайне пальне коштує 6,14 злотих (61,6 грн), преміум – 6,34 злотих (63,6 грн).

Останні новини:  Автомобілі Mercedes-Benz самостійно змінюватимуть смуги


wheel-news.com