У Сенаті США хочуть визнати РФ державою-спонсоркою тероризму

23.06.2024   10:46    30

У Сенаті США зʼявився законопроєкт про визнання Росії державою-спонсоркою тероризму. Його представили законодавці від Республіканської та Демократичної партії – Ліндсі Грем та Річард Блюменталь. Внесення ініціативи сталося після того, як російський диктатор Володимир Путін підписав з лідером КНДР Кім Чен Ином угоду про стратегічне партнерство.

Республіканець Грем заявив, що візит Путіна до Північної Кореї є новим викликом. За його словами, зараз настав “саме той момент” для ухвалення законопроєкту. Про це у пʼятницю, 21 червня, з посиланням на спільну пресконференцію сенаторів пише “Голос Америки”.

Останні новини:  Залежність Заходу від ядерної енергетики РФ вберегла Москву від подальших санкцій, – експерти

“Той факт, що він (Путін – ред.) мав достатньо сміливості укласти оборонну угоду з Північною Кореєю… одним із найбільш репресивних режимів на планеті, означає, що ми втратили стримування… Я закликаю адміністрацію, враховуючи те, що Путін зробив учора, піти “ва-банк” і визнати його режим таким, яким він є: державою-спонсором тероризму”.

У свою чергу демократ Блюменталь зазначив, що підписана угода між Владіміром Путіном та Кім Чен Ином є “глибоко лякаючою” і “ворожою до США, миру, свободи та справедливості в усьому світі”. Сенатори також зазначили передумови, які визначають РФ як державу-спонсорку тероризму. Зокрема, це:

  • незаконне вторгнення в суверенну Україну у 2022 році, що призвело до жорстокого вбивства тисяч невинних цивільних осіб
  • отруєння кандидата у президенти України Віктора Ющенка у 2004 році
  • отруєння колишнього офіцера ФСБ Росії Александра Литвиненка у 2006 році
  • збиття на Донеччині рейсу 350 Malaysia Airlines у 2014 році
  • підтримку авіабомбардування Алеппо в Сирії у 2016 році
  • отруєння колишнього російського військового офіцера та британського подвійного агента Сергєя Скрипаля та його доньки у Великій Британії у 2018 році
  • смерть у 2024 році російського опозиціонера Олексія Навального.
Останні новини:  У Франції представили новий уряд

За словами сенаторів, цей законопроєкт винесуть на голосування “скоріше, ніж пізніше”. Блюменталь додав, що ініціатива має двопартійну підтримку. Демократ зазначив, що щодо документа відбувається співпраця з адміністрацією президента США Джо Байдена. Законодавці пояснили, що у разі ухвалення документа санкції проти Росії посилять і це “принесе величезну користь Україні”.





expert.in.ua

Останні новини:  Ізраїль спростував причетність до підриву пейджерів у Лівані