У Німеччині знайшли цікаві тисячолітні фігури

14.06.2024   15:30    40

Дослідники виявили невелику скарбницю середньовічних ігор, захованих у німецькому замку. У колекцію входить шаховий кінь, а також шестигранний кубик і чотири фігури у формі квітів.

 

Деталі

Фігури знайшли під час розкопок замку в південній німецькій землі Баден-Вюртемберг. Вони датуються між 11 і 12 століттям нашої ери. Фігури лежали під уламками стіни, де вони були втрачені або сховані в Середньовіччі, завдяки чому чудово збереглися до нашого часу.

Фігури були вирізблені з рогів, а дослідження у лабораторії ще й виявили залишки пігментів, які вказують на те, що вони могли бути пофарбовані у червоний колір. Характер зносу шахової фігури свідчить про те, що гравці рухали коня так само, як це роблять сучасні гравці: піднімаючи його, а не соваючи.

Останні новини:  В Італії знайшли стіну, пов’язану з повстанням Спартака

1000-річна шахова фігура має висоту близько чотирьох сантиметрів. Позначений парою очей і гривою, його продуманий дизайн є типовим для особливо високоякісних шахових фігур цього періоду, як зазначають дослідники.

Фото: University of Tübingen / Victor Brigola

У той час, коли шахового коня було вирізьблено, гра в шахи була ще відносно новою для Європи. Шахи розвинулися з гри під назвою Чатуранга, яка вперше була задокументована в стародавній Індії.

Згодом шахи поширилися в Європі через мусульманський вплив. До кінця 12-го століття гра стала основною на всьому континенті. Німецькі дослідники зазначають:

У середні віки шахи були одним із семи навичок, якими має володіти хороший лицар. Тому не дивно, що відомі знахідки в основному походять із замків.

Попри це, дослідники відзначають, що знайти добре збережену шахову фігуру до 1200-х років у Центральній Європі досить важко.

Останні новини:  Землетруси: як і чому вони виникають, де найнебезпечніші зони в Україні

За останні роки кілька інших історичних шахових артефактів потрапили в заголовки новин. У 2019 році шахова фігура 12-го століття, придбана за кілька доларів, була продана на аукціоні за понад 900 000 доларів. Приблизно в той же час дослідники оголосили, що знайдена в Йорданії тура, яка датується між 680 і 749 роками, може бути найдавнішою відомою шаховою фігурою у світі.




Нещодавно виявлені елементи гри зараз проходять хімічний аналіз. Продовжуючи дослідження, вчені сподіваються отримати нові відомості про ігрові звички середньовічної знаті та історію шахів у Європі. Тим часом дослідники створили 3D-моделі шахової фігури, кубика та одного з жетонів у формі квітки.

Останні новини:  У Франції студенти-археологи знайшли рідкісну капсулу часу