Rimac побудувала безпілотник для таксі

29.06.2024   06:31    224

Фірма Rimac побудувала електричний безпілотник для сервісу таксі Verne. Комерційна експлуатація роботаксі розпочнеться у 2026 році у Загребі, а згодом машини з’явиться у найбільших містах Європи та Близького Сходу.

Компанія Verne (названа на честь Жюля Верна) заснована Мате Рімацом та двома його колегами по Rimac Group Марко Пейковичем та Адріано Мудрі.

Електричний безпілотник побудований на спеціально розробленій платформі та використовує систему автоматичного водіння Mobileye Drive, яка працює на основі даних, отриманих від сенсорів, камер, радарів та лідерів.

Останні новини:  Новий автомобіль Wuling Starlight S буде офіційно представлений 2 липня

Оскільки обіцяно рівень автономності не нижче четвертого, то електромобіль позбавлений будь-яких органів керування. Відмова від керма та педалей дозволила переглянути компонування салону та зробити компактну машину просторішою. Сидіння у роботаксі мають п’ять рівнів комфорту. Розважальна система включає 43-дюймову панель та 17 динаміків. Управління її функціями винесено на тачпад, що розташований між кріслами.

Початком і закінченням поїздки керує фізичний перемикач Median, який, за словами розробників, потрібен, щоб пасажир, як і раніше, відчував контроль над машиною. Крім цього, електромобіль має круглий панорамний дах Halo та оббивку зі зносостійких матеріалів. Передбачається, що викликати роботаксі користувачі будуть за допомогою спеціальної програми. Причому заздалегідь можна буде налаштувати температуру, освітлення та навіть вибрати запах у салоні.

Останні новини:  Понад 2 млн автомобілів Audi отримають штучний інтелект

У кожному місті присутності сервісу Verne розгорнуть так званий материнський корабель (Mothership) – місце, де електромобілі будуть обслуговувати, мити та ремонтувати.

Першими скористатися новим сервісом зможуть жителі Загреба, потім роботаксі хочуть запустити у Великій Британії, Німеччині та на Близькому Сході – загалом підписано угоди з владою 11 міст, і ще з 30 тривають переговори. Роботаксі розглядається як доповнення до громадського транспорту та засобів індивідуальної мобільності.

Останні новини:  Rivian за підтримки Volkswagen випустить п’ять новинок: подробиці


avtomir.ua