Науковці дослідили рештки нового птерозавра: як виглядав прадавній ящір

16.06.2024   23:30    620

Учені виявили та дослідили скелет нового анхангерійського птерозавра з пізньої ранньої крейди Австралії.

Останки птерозаврів знаходять на всіх континентах, проте скелети — унікальна знахідка. Результати дослідження скам’янілостей було опубліковано в журналі Scientific Reports.

2021 року на північному сході Австралії археологи знайшли частину скелета птерозавра, що добре зберігся, — 22%. Наразі це найповніший екземпляр, знайдений на континенті.

Останні новини:  Вчені розкрили таємницю найвідомішого пірата XVI століття Рудобородого

Знайдений екземпляр включає: передню частину черепа, нижню щелепу, кілька хребців, спинні ребра, кістки крил, ніг і ступнів, зуби.

Учені провели дослідження і довели, що скелет належить новому птерозавру Haliskia peterseni.

Haliskia можна відрізнити від усіх інших анхангерійських птерозаврів на підставі двох зубних ознак: 4-та і 5-та пари зубів менші за 3-тю і 6-ту, а 2-га і 5-та альвеоли менші за 3-4-ту і 6-8-ту. Крім того, під’язикова кістка становить 70% від загальної довжини нижньої щелепи, — сказано в повідомленні.

Особливість цього виду в будові під’язикового апарату. Нижня щелепа рептилії дуже велика, що вказує на наявність великого язика. Палеонтологи вважають, що таким чином тварини захоплювали здобич, наприклад, кальмари та рибу. У той час як зуби не давали їжі вирватися назовні.




Зазначається, що цей вид птерозаврів жив близько 140 і 92,5 мільйона років тому.

Останні новини:  На Хмельниччині знайшли 2500-річне поховання, яке може належати скіфам

Автори дослідження вважають, що відкриття нового виду вплине на загальну картину еволюції групи Anhangueria на території стародавнього континенту Гондвана, який існував у Південній півкулі.