НАТО планує створити нову посаду спеціального посланника в Україні, – The Foreign Policy

08.06.2024   15:00    62

Альянс НАТО прагне посилити свої довгострокові зобов’язання перед Україною в умовах війни, незважаючи на нові попередження Москви про ескалацію конфлікту, підтвердили Foreign Policy західні чиновники і помічники в Конгресі США.

План, який у разі його затвердження буде представлений на майбутньому саміті НАТО у Вашингтоні в липні, передбачає створення нової посади “старшого цивільного представника” НАТО в Україні за зразком аналогічної посади, створеної НАТО в Афганістані.

Новий посланник координуватиме підтримку України з боку альянсу, включно з потоками військової допомоги Києву від різних західних країн.

Останні новини:  Несумісно з моєю особистою позицією – Шольц забороняє дальні удари по РФ

Пост високопоставленого посланника також стане політичним сигналом для України і Росії про прихильність альянсу боротьбі з Росією, оскільки український уряд прагне до постійного членства в НАТО, щоб посилити свій захист.

Це рішення прискорить підготовку та оснащення українських військ, але також підвищить ризик того, що війна в Україні переросте в ширшу західну конфронтацію з Росією і навіть стане ядерною.

Деякі західні чиновники вітають створення нової посади посланника як частину ширшого пакету заходів з підтримки України з боку НАТО.

Останні новини:  Ізраїльський “пейджер-джихад” проти Хезболли матиме наслідки для всього світу, – Politico

Однак інші офіційні особи в НАТО в приватному порядку розглядають роль посланника як частину урізаного функціоналу, який не замінює головну мету Києва – офіційний вступ до альянсу.

“Це частина втішного призу, який ми всі намагаємося вручити”, – сказав один із чиновників НАТО.

Найсильніші прихильники України в Європі, особливо в країнах Східної Європи, наполягали на тому, щоб країна отримала офіційне запрошення вступити в НАТО як повноправний член на майбутньому саміті, але США і Німеччина заблокували цю спробу.

США виступають проти швидкого вступу України до НАТО. Президент Володимир Зеленський закликав інші країни блоку, які підтримують членство України, вплинути на позицію Білого дому.

Останні новини:  Камала Гарріс підтвердила плани на зустріч із Зеленським і дала обіцянку

“Британія підтримує нас у НАТО. Сполучені Штати сумніваються – вони бояться якоїсь ескалації. (…) Якщо всі дійсно нас підтримують, я думаю, усім буде достатньо сил, розуму і впливу, щоб спілкуватися зі Сполученими Штатами, щоб змінити їхню думку, змінити їхній підхід. Важливо, щоб не тільки Україна піднімала питання НАТО”, – сказав він.





uapress.kyiv.ua