Кошенята дикої кішки народились на волі вперше за п’ять років

28.06.2024   23:30    279

Фахівці з охорони дикої природи сповістили про народження кошенят дикої кішки в шотландському національному парку Кернгормс. Цей вид знаходиться на межі зникнення, а кошенята стали першими, що народилися в дикій природі за більш ніж п’ять років.

Їхні матері виросли в неволі і були випущені на територію парку лише минулого літа. Дослідники вважають це знаком, що кішки швидко адаптувалися до нових умов та почуваються добре, що дає надію на порятунок всього виду. Про успіх повідомило Королівське зоологічне товариство Шотландії.

Останні новини:  Недооцінена небезпека. Потепління океану впливає на льодовики сильніше, ніж усі думали

Що сталося з шотландськими дикими кішками?

Втрата рідних лісів та жорстоке поводження з боку людини привели шотландських диких котів до межі функціонального вимирання. Це означає, що тварин в цій популяції настільки мало або вони знаходяться настільки далеко один від одного, що вони нездатні приносити потомство.

Прагнучи врятувати вид від остаточного вимирання, влітку 2023 року зоологи наважилися випустити на територію національного парку 19 диких котів, яких до цього розводили у неволі. Хоч фахівці й вірили в успіх, народження кошенят так швидко стало для них приємною несподіванкою. Це означає, що такий підхід працює й у випущених тварин все добре: вони навчилися полювати, виживати і загалом почуваються досить комфортно, щоб розмножуватись вже в свій перший сезон.

Останні новини:  Знайдено першу тварину, якій не потрібен кисень для виживання

Також існує маленька ймовірність, що кошенята народилися від випадкового схрещування з домашніми котами. Щоб остаточно довести, що обоє батьків дикі, вчені планують дочекатися, поки малеча підросте, та взяти у них зразки ДНК.