Європа повертає українських біженців додому: які зміни готують у різних країнах

21.05.2024   21:00    16

В Європі деякі країни готові платити українським біженцям за повернення додому. Стало відомо, як ситуація складається у різних регіонах.

Швейцарія

У середині 2023 року в цій країні знайшли прихисток близько 66 тисяч наших громадян. Проте 80% з них не працюють, не сплачують податків, але претендують на фінансову допомогу від держави.

Швейцарія заплатить українцям від 1000 до 4000 доларів за повернення додому. Вікно виїзду – від 6 до 12 місяців.

Останні новини:  Замах на Трампа: у ФБР розповіли про сумніви слідчих

В країні багато роботи, але здебільшого потрібні некваліфіковані робітники. Більшість біженців – жінки з вищою освітою та діти. Нашим співвітчизницям складно підтвердити свої дипломи. Тому на ринку праці виникла велика проблема.

Норвегія

Ця країна також сприяє поверненню українців додому. За це їм сплачують по 1500 євро та дають можливість компенсувати вартість квитків. Але якщо біженець повернеться, його змусять повернути ці кошти уряду.

З січня там обмежили грошову допомогу. Виплати залишилися, але відповідати критеріям отримання стало важче.

Останні новини:  Шольц розповів про втрати росіян на фронті

Ірландія

Біженців у цій країні приваблюють високі виплати. Але гостро відчувається нестача житла.

Раніше українцям платили по 220 євро на тиждень, а зараз – 38,80 євро на дорослого та 29,80 євро на дитину на аналогічний період. Також мігрантам надають місця на 90 днів.

Чехія

16 травня у Чехії зробили важливу і навіть дещо неочікувану заяву. Місцеве МВС придумало програму, якою обіцяють допомагати українським біженцям, які рятувались в країні від війни.

Останні новини:  Камала Гарріс офіційно заявила, що балотуватиметься на пост президента США

Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан повідомив, що країна допоможе у купівлі квитків біженцям додому. Проєкт пілотний і триватиме з червня по листопад 2024 року, а торкнеться максимум 430 осіб.

Українець зможе подати запит на відшкодування витрат на повернення на батьківщину. Якщо він захоче повернутися і подати заяву на дозвіл на проживання протягом наступних 12 місяців, йому доведеться повернути половину витрат.





expert.in.ua