Хвороба Паркінсона: гарячий напій, який значно знижує ризик – вчені

08.05.2024   09:00    238

Хвороба Паркінсона-це стан, при якому частини мозку поступово пошкоджуються протягом багатьох років. Це викликано втратою нервових клітин в частині мозку, званої чорною субстанцією, яка відповідає за виробництво хімічної речовини, званого дофаміном.


Дофамін діє як посередник між частинами мозку і нервової системи, які допомагають контролювати і координувати рухи тіла. Порушення цього спілкування викликає проблеми з мимовільними рухами.

Дослідження спрямовані на пошук факторів ризику, які сприяють розвитку хвороби Паркінсона, щоб спробувати перешкодити її розвитку. У кількох дослідженнях кава та кофеїн були пов’язані зі зниженням ризику хвороби Паркінсона.



Було проведено метааналіз літератури, щоб з’ясувати, наскільки сильна ця зв’язок.

Останні новини:  Найбільш небезпечні для мозку продукти назвали вчені

Дослідження було спрямоване на вивчення здатності кофеїну впливати на хворобу Паркінсона як для здорових людей, так і для пацієнтів.

Дослідники сканували електронні бази даних, використовуючи терміни, пов’язані з хворобою Паркінсона, кавою та харчовими продуктами з кофеїном. Статті включалися тільки після того, як вони відповідали чітким діагностичним критеріям хвороби Паркінсона і відомостями про вміст в них кофеїну.



Всього в дослідження було включено 13 досліджень, дев’ять з яких були віднесені до когорти здорових, а решта – до когорти Паркінсона.

Останні новини:  Порушити роботу “головного органу довголіття” здатні улюблені багатьма продукти

«У людей у когорті здорових людей, які регулярно вживають кофеїн, ризик розвитку ХП [хвороби Паркінсона] під час подальшої оцінки був значно нижчим», – пишуть дослідники.

Більш того, у людей, які споживають кофеїн, швидкість прогресування хвороби Паркінсона була значно нижчою.

«На закінчення, кофеїн змінив ризик захворювання та прогресування хвороби Паркінсона як серед здорових людей, так і серед людей з хворобою Паркінсона», – підсумували дослідники.

Останні новини:  Вчені назвали найбільш сприятливий час для занять спортом