Вчені виявили теоретично придатну для життя планету розміром із Землю

27.05.2024   17:30    19

Дві групи вчених виявили теоретично придатну для життя планету, меншу за Землю, але більшу за Венеру, яка обертається навколо маленької зірки приблизно за 40 світлових років від нас.

Згідно з двома дослідженнями, опублікованими у The Astrophysical Journal Letters і Monthly, екзопланета під назвою Gliese 12b має приблизно 27% розміру нашого Сонця та 60% його температури.

Останні новини:  Ілон Маск закликав людство розпочати колонізацію Місяця

Працюючи над припущенням, що екзопланета не має атмосфери, вчені підрахували, що температура її поверхні становить близько 42 градуси за Цельсієм.

“Ми знайшли найближчий, транзитний, помірний світ розміром із Землю, який знаходиться на сьогодні”, — сказав Масаюкі Кузухара, доцент проєкту в Центрі астробіології в Токіо та співкерівник однієї з дослідницьких груп.

Після визначення планет розміром із Землю помірного клімату вчені зможуть проаналізувати їх, щоб визначити, які елементи містяться в їх атмосферах і, що важливо, чи є там вода для підтримки життя.

“Ми знайшли лише кілька (екзопланет), які є хорошими кандидатами для цього. І ця найближче до нас і тому це досить важливе відкриття”, — сказала Лариса Палеторп, докторантка Единбурзького університету, яка керувала іншим дослідженням.

Щоб помітити Gliese 12b, вчені використали загальнодоступні дані, зібрані за допомогою супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Для наступного етапу аналізу атмосфери екзопланети вчені сподіваються використовувати космічний телескоп Джеймса Вебба та провести спектроскопічний аналіз.

Останні новини:  Вчені відтворили парфуми Клеопатри