Вчені розгадують таємницю палеолітичних кар’єрів

10.05.2024   12:40    326


Дослідники з Тель-Авівського університету розгадали головоломку про те, чому Homo erectus протягом сотень тисяч років неодноразово повертався до певних каменоломень і місць виготовлення знарядь епохи палеоліту. Виявилося, що ці місця були стратегічно обрані вздовж шляхів міграції слонів, на яких полювали та обробляли за допомогою крем’яних знарядь, виготовлених у цих місцях.


Дослідження проводили доктор Меїр Фінкель і професор Ран Баркаї з кафедри археології та стародавніх культур Близького Сходу Тель-Авівського університету імені Джейкоба М. Алкова Дослідження було опубліковано в журналі Archaeologies.

Дослідження місць видобутку кременю та виготовлення інструментів

Майже 20 років професор Баркай та його колеги досліджували місця видобутку кременю та виготовлення інструментів у Верхній Галілеї. Ці місця характеризуються великими конкреціями кременю, зручними для виготовлення, і розташовані в межах пішої досяжності від основних палеолітичних місць у долині Хула — Гешер Бенот Яков і Мааян Барух.



Ці місця можуть похвалитися тисячами кар’єрів і місць видобутку, де до півмільйона років тому, в період нижнього палеоліту, доісторичні люди виготовляли знаряддя праці та залишали жертви, незважаючи на наявність кременю в інших геологічних утвореннях у різних місцях. Оскільки слони були основним харчовим продуктом для цих ранніх людей, дослідники Тель-Авівського університету перехресно порівняли базу даних розподілу місць з базою даних шляхів міграції слонів і виявили, що місця видобутку та вирубки кременю розташовані в скелі. оголення поблизу шляхів міграції слонів.

Останні новини:  Надпотужні спалахи на Сонці досягли глибин океанів Землі

Стратегічне розміщення кар’єрів поблизу джерел води

«Слон споживає в середньому 400 літрів води на день, і тому він має фіксовані шляхи пересування», — каже доктор Фінкель. «Це тварини, які покладаються на щоденний запас води, а отже, на джерела води — береги озер, річок і струмків. У багатьох випадках ми виявляємо місця полювання та обробки слонів на «необхідних переходах» — там, де потік або річка проходить через крутий гірський перевал, або коли шлях уздовж берега озера обмежений простором між берегом і гірським хребтом.



У той же час, враховуючи відсутність доступних засобів збереження та присутність хижих тварин у цьому районі, вікно можливостей для групи мисливців-збирачів виснажити свою здобич слонів було обмеженим. Тому необхідно було заздалегідь і поблизу підготувати відповідні ріжучі інструменти у великій кількості. З цієї причини у Верхній Галілеї ми знаходимо кар’єрні видобутки та місця для рубки, розташовані на невеликій відстані від місць розбиття слонів, які розташовані вздовж шляхів пересування слонів».

Останні новини:  Вчені показали, як гігантський кальмар використовує фари, щоб засліпити жертву (відео)

Згодом дослідники намагалися застосувати адаптовану модель із тієї, яку вони розробили в Ізраїлі, до кількох місць нижнього палеоліту в Азії, Європі та Африці, де існує така «тріада». Це включало як місця, де полювали на слонів або мамонтів, так і пізніші місця, де здобиччю були інші тварини, такі як бегемоти, верблюди та коні.

Останні новини:  Вчені NASA зафіксували унікальну космічну аномалію, коли світло зірок розриває планетарну туманність

«Схоже, що палеолітична свята трійця є вірною для всіх: скрізь, де була вода, були слони, і скрізь, де були слони, людям доводилося знаходити відповідні скелі, щоб видобути камінь і виготовляти знаряддя, щоб полювати та різати своїх улюблених травоїдних тварин. », — каже професор Баркай. «Це була традиція: протягом сотень тисяч років слони блукали одним і тим же маршрутом, а люди виготовляли кам’яні знаряддя поблизу. Зрештою ці слони вимерли, і світ змінився назавжди».


portaltele.com.ua