Убереже органи і виведе алкоголь: учені створили унікальний гель від похмілля

21.05.2024   14:30    272

Незвичайний гель із молочних протеїнів і наночастинок золота може запобігти похміллю, зупинивши дію алкоголю ще до його початку, заявили вчені. Цей інноваційний підхід, який поки що перебуває на ранніх стадіях тестування, показав багатообіцяючі результати на мишах, що дає змогу говорити про ефективний метод детоксикації від алкоголю, який у майбутньому зможуть застосовувати люди, пише ScieneAlert.

 

 

Науковці Раффаеле Меззенга та Джакі Су з ETH Zurich разом із міжнародною командою виявили, що розроблений ними гель із додаванням золота знижує рівень алкоголю в крові на 40% протягом 30 хвилин у мишей, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння. “Гель переносить процес розщеплення алкоголю з печінки в травний тракт, запобігаючи утворенню шкідливого проміжного продукту — ацетальдегіду”, — пояснив Меззенга. Ацетальдегід викликає такі симптоми похмілля, як нудота, головний біль і прискорене серцебиття.

Останні новини:  Вченим пропонують премію до $10 млн за встановлення діалогу з тваринами

Дослідження показало, що гель сприяє перетворенню алкоголю на оцтову кислоту в кишечнику, минаючи процес виробництва ацетальдегіду. У мишей, які зазнали інтоксикації гелем, спостерігалося значне зниження рівня алкоголю в крові та поліпшення жирового обміну в печінці протягом 10 днів порівняно з тими, хто отримував один лише алкоголь. Це вказує на те, що гель також потенційно пом’якшує пошкодження різних органів.

Останні новини:  На МКС зламалася одна із систем життєзабезпечення

Для створення гелю використовували молочну сироватку, яка під час кип’ятіння утворює довгі нитки, а також гелі із залізовмісною сполукою. Наночастинки золота і цукор, додані до суміші, запускають каскад ферментативних реакцій, які перетворюють шкідливий алкоголь на менш токсичну оцтову кислоту. Компоненти гелю працюють тільки в травному тракті, перетворюючи алкоголь на воду і вуглекислий газ до того, як він потрапить у кров. Попри те, що до випробувань на людях необхідно провести додаткові дослідження, цей гель може стати профілактичним заходом для тих, хто вживає алкоголь, але хоче уникнути його негативних наслідків і зберегти здоров’я своїх органів.

Останні новини:  У Великобританії знайшли унікальну споруду для захисту замку XI століття