Спільне виробництво і збільшення поставок: що обговорювали на Форумі оборонних індустрій Україна — ЄС (ВІДЕО)

07.05.2024   11:08    295

На оборонному форумі Україна — ЄС, який відбувся у Брюсселі сьогодні, 6 травня, обговорювали важливі аспекти збільшення поставок і спільного виробництва боєприпасів, ракет, дронів і систем протиповітряної оборони (ППО). У заході взяли участь кілька сотень виробників зброї та чиновників, щоб зробити українську оборонну промисловість частиною європейської. Про це повідомив спеціальний кореспондент телеканалу FREEДОМ у Європі Віталій Сизов.


З початку повномасштабної агресії Росії обсяги виробництва озброєння в Європі постійно збільшуються через потреби Збройних сил України (ЗСУ).

Одночасно з цим головне завдання, яке ставить перед собою Київ, — бути не просто отримувачем допомоги, а максимально забезпечувати себе зброєю власного виробництва.



Так, на Форумі оборонних індустрій Україна — ЄС пролунали заклики відмовитися від “національного” егоїзму в підтримці України та діяти спільно. Однією з пропозицій було зробити додаткові замовлення на 10 млрд доларів для українського оборонно-промислового комплексу (ОПК).

Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель закликав представників 140 європейських компаній, які прибули на форум, якнайшвидше запустити спільні проєкти зі своїми українськими колегами.

“Я був в Україні в лютому — відвідав одне з понад 200 українських підприємств з виробництва дронів і побачив, як необхідність розвиває інновації. Безпілотники та засоби радіоелектронної боротьби, вироблені в Україні, можуть стати світовим пріоритетом… Ми зібрали цей форум і маємо завершити його з конкретними пропозиціями щодо підтримки українських виробників і новаторів. Ми маємо інтегрувати українські оборонні потужності з нашими”, — наголосив політик.

Очільник європейської дипломатії розповів, що прибуток, отриманий від заморожених у ЄС російських активів, буде спрямований на виробництво зброї для України, і на її підприємствах.

“Ці ресурси будуть спрямовані в Україну для забезпечення її нагальних військових потреб. Також вони підуть безпосередньо на потреби української оборонної промисловості”, — зазначив Жозеп Боррель.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував країнам ЄС за допомогу, але наголосив, що для захисту Європи цю допомогу необхідно значно збільшити.

“Нинішні темпи мілітаризації Росії є найвищими з радянських часів. У нас перегони з часом. Я ненавиджу про це говорити, але ми вже беремо участь у новіих перегонах озброєнь. Усвідомлюємо ми це чи ні, подобається нам це чи ні, — ми не можемо просто закрити очі на цю реальність і сподіватися, що вона зникне. Що ми можемо зробити, так це перемогти і стримати агресивну Росію, продемонструвавши, що Європа має чим захистити себе”, — заявив Дмитро Кулеба.

Україну на форумі представляли 39 компаній. За словами українських чиновників, український оборонний сектор готовий прийняти додаткові замовлення на 10 млрд доларів.



На форумі було представлено відповідну ініціативу, вона називається “Зброярі”. Тепер країни-члени ЄС можуть замовляти зброю безпосередньо в українських компаній і одночасно допомагати українській армії та економіці.

“Свобода має бути озброєна краще, ніж тиранія. Ми вважаємо себе членом європейської сім’ї і починаємо процес приєднання до ЄС. Ми розглядаємо нашу оборонну промисловість як невіддільну частину оборонно-промислової бази Євросоюзу”, — наголосив міністр стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

За словами міністра, українська оборонна індустрія дуже швидко розвивається.

“Минулого року обсяги виробництва зброї та військової амуніції зросли втричі. Цього року кількість контрактів уже подвоїлася, порівняно з минулим. Але з вашою допомогою ми можемо досягти більшого. Лише цього року розрив між можливостями нашої оборонної промисловості та доступними для оборонних закупівель коштами становить 10 мільярдів”, — акцентував Олександр Камишін.

Утім, попри великі можливості українського оборонного сектору, він готовий закрити далеко не всі потреби української армії. Тому українські урядовці закликали партнерів збільшувати й власне виробництво.

Останні новини:  На Харківщині ЗСУ ліквідували та взяли у полон росіян (відео)