Попри обстріли РФ: як жителі Харкова допомагають переселенцям із Вовчанської громади (ВІДЕО)

15.05.2024   15:12    20

Сьогодні вранці, 14 травня, росіяни завдали удару по місту Харків. Постраждав житловий мікрорайон — дві воронки залишилися на шкільному стадіоні. Тим часом російські загарбники не припиняють бити й по населених пунктах у північних районах області, намагаючись прорвати оборону. Триває евакуація мирного населення, людей приймають і розселяють у тимчасове житло, повідомляє FREEДОМ.

Жителі одного з густонаселених районів Харкова прокинулися о 6:30 від двох потужних вибухів. Росія знову вдарила по місту. За даними обласної прокуратури, попередньо це були дві авіабомби-планувальники, які приземлилися на шкільному стадіоні, де зазвичай граються діти. На щастя, обійшлося без загиблих, четверо людей звернулося по допомогу з гострою реакцією на стрес.

“Тиск одразу 170 став. Злякалися. Дуже сильних два вибухи. Було таке враження, що біля будинку десь, а так і виявилося”, — розповіла мешканка постраждалого будинку Ніна Бірюкова.

Вибуховою хвилею вибило понад 600 вікон у багатоповерхівках, загалом постраждало 7 житлових будинків, два гаражні кооперативи та будівля школи. Деяким жителям уже вдруге або втретє доведеться знову склити квартиру.

Владислав — один із постраждалих. Але замість того, щоб залишатися вдома, він іде допомагати переселенцям. Несе посуд та інші необхідні речі для евакуйованих мешканців Вовчанська, які оселилися неподалік.

“Розбило вікно осколком, та й усе. Ну що, прилітало вже й не раз, тож я знаю, як потрібно. Я сам був переселенцем, біженцем. Їм потрібні деякі речі. Що є, зараз відношу їм”, — пояснив він.

Евакуйованих жителів Вовчанської громади розселяють у гуртожитки. Харків’яни зранку несуть і везуть туди предмети першої потреби, харчові продукти, медикаменти, іграшки.

Останні новини:  Новий електричний кросовер Xiaomi MX11 помічений на тестах у Китаї (ВІДЕО)

Галина прийшла по посуд, вони з донькою виїхали з палаючого Вовчанська, встигнувши забрати тільки документи.

“Зустріли дуже добре. І гуманітарку дали, і ковдри — все! Спасибі. Заселили, кімнату дали, ми навіть не очікували, приїхали взагалі без нічого. Будинок до половини розбитий, усіх відпустили — курей, собак”, — зі сльозами на очах розповіла переселенка.

Наталя вже двічі переселенка. З чоловіком і донькою вони жили в Бугаївці, це Вовчанський район. На початку війни потрапили під окупацію, коли Вовчанськ звільнили у вересні 2022 року, виїхали, а пізніше повернулися додому. Нині довелося знову тікати від російських снарядів і бомб, волонтери допомогли родині евакуюватися.

“Там просто почалися прильоти на нашу вулицю, на Бугаївку. Осколки знаходили вже у дворі. Пересиділи ми кілька днів у підвалі, але з дитиною важко. Ми вирішили просто вже звідти виїжджати. Там не було ні світла, ні інтернету, тобто займатися дитині ніяк”, — сказала переселенка з Бугаївки Наталя Мигдатова.

На кожному з поверхів, де мешкають переселенці, є загальні кухні з плитами та мийками. Іншу побутову техніку розміщують у кімнатах. Волонтери зробили ремонт, допомогли з купівлею меблів і деякої техніки.




За інформацією обласної військової адміністрації, евакуація з прикордонних із РФ населених пунктів на півночі області триває, понад сім тисяч мирних жителів удалося вивезти, зараз вони в безпечніших місцях. Унаслідок бойових дій у Вовчанській громаді 14 травня загинуло двоє місцевих мешканців — 80-річна жінка та 83-річний чоловік, повідомили в Харківській військовій адміністрації.

Останні новини:  У національному парку в США під ногами туристів фонтаном "вибухнула" земля (відео)