Платитимемо ще більше: в Україні можуть підвищити тарифи на світло

12.05.2024   13:49    31


Підвищення тарифу на електроенергію для українських споживачів може відбутися вже найближчим часом, починаючи з 1 червня, і досягти рівня від 3,5 до 4 гривень за кіловат-годину. Про це повідомляє перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

Це означає збільшення поточного тарифу приблизно 1,5 раза. За словами джерела, уряд розглядає варіанти збільшення вартості електроенергії, виходячи із діапазону 3,5-4 грн/кВт*год.

Останні новини:  Американська торговельна палата в Україні проти підвищення податків

Зазначається, що поточний тариф є пільговим, тому українські споживачі оплачують електроенергію за ціною, нижчою від ринкової.

За нинішнього тарифу 2,64 гривні за кВтг сім’я з трьох осіб, яка споживає 300 кВтг електроенергії на місяць, оплачує за світло 792 гривні.

При збільшенні тарифу до 3,5 гривні/кВт*год та сама сім’я при тому ж споживанні платитиме вже 1050 гривень, що на 258 гривень більше.

Останні новини:  Американська торговельна палата в Україні проти підвищення податків

Підвищення тарифу до 4 гривень/кВт*год призведе до збільшення суми у платіжці до 1200 гривень, що на 402 гривні більше, ніж зараз.

Глава Держенергонагляду Руслан Слободян раніше зазначав, що підвищення тарифу може відбуватися поетапно, і перший етап може відбутися вже цього року.

Він підкреслив, що збитки енергосистеми від атак росії за останні півтора місяця перевищили 1 мільярд доларів, і це не може бути покрите лише чинним тарифом та міжнародною допомогою.

Останні новини:  Американська торговельна палата в Україні проти підвищення податків


clutch.net.ua