Вчені назвали причину вимирання мегалодона

21.05.2024   15:30    23

Учені вивчили зуби великих білих акул і вимерлого мегалодона і дійшли висновку, що конкуренція за їжу між двома видами могла сприяти вимиранню другого, пише Успіх in UA.

Otodus megalodon був воістину гігантським хижаком: довжина акули становила близько 15 метрів, а один тільки її плавець був розміром з людину. Дивно, але великі білі акули могли сприяти вимиранню цього гіганта, повідомляє cikavosti.com.

Останні новини:  Найстаріша в світі черепаха відзначила 190-річчя

Так, вчені проаналізували зубну емаль мегалодонів, щоб зрозуміти, чим вони харчувалися.

Нові зуби, що виростають у акули, підлаштовуються під дієту. Дієта впливає на те, скільки цинку буде в емалі. Аналізуючи ізотопи цинку в зубах, вчені можуть визначити раціон їхнього власника, а також встановити його становище в харчовому ланцюзі.

Останні новини:  Вчені створили чудесний матеріал, який може змінити електроніку
Вчені назвали причину вимирання мегалодона

Вчені проаналізували ізотопи цинку в зубах мегалодона, акул 20 наявних видів, а також 12 викопних видів (не мегалодона).

Порівняння білої акули (Carcharodon carcharias) і мегалодона – двох видів, що колись співіснували в ранньому пліоцені, – показало, що вони перебували поруч у харчовому ланцюзі. Вони могли полювати за однією здобиччю і боротися за одні й ті самі ресурси.

Дослідники все ще не знають точної причини вимирання мегалодонів. Автори нової статті припускають, що причиною цьому послужило безліч факторів. І один із них – конкуренція з боку білих акул.

Останні новини:  В Італії вивчили застряглого догори ногами неандертальця віком 150,000 років