На планеті Земля не було вогню протягом мільярдів років

10.05.2024   16:36    1200

Понад мільярд років життя розвивалося на планеті без вогню.

Земля – єдина відома нам планета, на якій коли-небудь був вогонь. Хоча на поверхні Венери, найгарячішої планети Сонячної системи, можуть існувати вулкани, що виштовхують гарячу магму, там ніколи не було вогню. Ні на Меркурії, ні на Юпітері, ні на інших планетах, що оточують нашу чи будь-яку іншу зірку.


Насправді, протягом мільярдів років історії Землі також не було ніякого вогню. Минули мільярди років, перш ніж умови для виникнення вогню стали можливими, а перші мешканці планети жили у світі без вогню довше, ніж можна собі уявити. Хоча вулкани могли створювати “вогняні фонтани”, подібні до тих, що, ймовірно, утворювалися на Іо – і, можливо, існувало дивне полум’я від газового вулканічного викиду, – це була магма, яка виштовхувалася вгору і розпилювалася через жерло, а не справжній вогонь.

Останні новини:  Вчені реконструювали обличчя Людини-дракона, яка жила 150 тисяч років тому

Близько 2,4 мільярдів років тому атмосфера Землі, ймовірно, була густим серпанком метану – результатом зародження бактеріального життя на планеті. Потім відбулася Велика Окислювальна Подія, коли стародавні ціанобактерії почали виробляти енергію з сонячного світла, вивільняючи кисень в атмосферу. Тоді молекулярний кисень вперше почав накопичуватися в атмосфері, хоча його концентрація все ще була недостатньою для горіння. Велика подія окислення, іноді відома як Киснева катастрофа, ймовірно, занурила Землю в глобальне глибоке замерзання, оскільки цей кисень дестабілізував метан, очистивши його і зруйнувавши його парниковий ефект. Земля стала холодною, а також без вогню.





Перше викопне свідчення про вогонь, яке ми маємо, походить з середнього ордовицького періоду, через мільярди років. З точки зору вогню, існує “золота середина”. Якщо вміст кисню менше 13 відсотків, рослинна речовина не буде горіти. Якщо вміст кисню перевищує 35 відсотків, він згорить настільки, що ліси не зможуть рости і підтримувати себе.

Останні новини:  Надпотужні спалахи на Сонці досягли глибин океанів Землі

В Ордовицькому періоді 470 мільйонів років тому перші наземні рослини – мохи та печіночники – виробляли більше кисню, зрештою створюючи достатню його концентрацію для того, щоб викликати пожежі. Зрештою, близько 420 мільйонів років тому ми маємо перші викопні докази вогню на Землі – деревне вугілля, знайдене в породах цього періоду. Однак, оскільки рівень кисню все ще сильно коливався, перші масштабні лісові пожежі відбулися лише близько 383 мільйонів років тому. І з тих пір пожежі були справжнім лихом.

Останні новини:  Вчені NASA зафіксували унікальну космічну аномалію, коли світло зірок розриває планетарну туманність



nnews.com.ua