Археологи виявили на давньоримських руїнах імператорський пурпур віком 1700 років

07.05.2024   21:05    655

Під час розкопок давньоримської ділянки у Великій Британії археологи натрапили на загадковий камінь фіолетового кольору. Проведений аналіз показав, що їм вдалося знайти досить рідкісну речовину, яка свого часу коштувала дорожче за золото, пише Miami Herald.

Забарвлений камінь було знайдено в римській лазні віком 1700 років у крикетному клубі Карлайла. Вчені встановили, що знайдений ними предмет є фіолетовим тирійським барвником. Його ще називають імператорським пурпуром. За словами провідного археолога проекту Френка Джікко, тисячоліттями тирійський пурпур вважався найзатребуванішим і найдорожчим кольором на планеті.

Останні новини:  В Ісландії знайшли корабель апокаліпсису, який належав вікінгам

Висока вартість барвника пояснювалася феноменально складним способом його виготовлення. Для цього потрібно кілька тисяч морських раковин. Імператорський пурпур вироблявся у Північній Африці та на середземноморському узбережжі. Барвник використовувався для фарбування одягу давньоримської еліти.



Джикко стверджує, що у Північній Європі тирійський пурпур було знайдено вперше. При цьому він є єдиним прикладом твердого зразка барвника.

Останні новини:  Геомагнітна буря підвищила ризик хвилі ураганів на Землі


inforoom.com.ua