Армія США тестує безпілотну ракетну установку HIMARS: триразове збільшення вогневої потужності

15.05.2024   23:34    9

Армія США провела перші випробування автономної пускової установки (AML), безпілотного варіанту ракетної пускової установки M142 HIMARS, на полігоні Юма, штат Арізона. Розроблений Авіаційно-ракетним центром розвитку бойових можливостей армії США та Центром систем наземних транспортних засобів, AML успішно запустив шість ракет зі зменшеною дальністю (RRPR) під час випробувань.

Подробиці

Під час тестування прототип автономного багатодоменного запуску (AML) продемонстрував свою мобільність у різних профілях місій, включаючи дистанційне керування, навігацію за маршрутними точками та операції конвою. Примітно, що цього літа заплановано ще одне випробування бойовою стрільбою прототипу AML у рамках спільних навчань Valiant Shield 24, що проводяться двічі на рік і є одними з найбільших військових навчань США, що проводяться в Тихоокеанському регіоні.

Важливим аспектом системи AML є її сумісність з існуючими контейнерами боєприпасів, які використовуються в M142 HIMARS і реактивній системі залпового вогню (РСЗВ) M270, що забезпечує оперативну сумісність і доступ до різних боєприпасів. До них відносяться ракети з високоточним наведенням, балістичні ракети малої дальності та практична ракета зі зменшеною дальністю (RRPR), тренувальний боєприпас без боєголовок і систем наведення з максимальною дальністю приблизно 15 кілометрів.

Примітною особливістю безпілотної пускової установки AML є її зрізана частина кабіни, яка візуально відрізняє її від звичайної машини M142 HIMARS. Незважаючи на його автономні можливості, AML можна дистанційно керувати на місці або на відстані за допомогою методів дистанційного керування, забезпечуючи гнучкість у різних операційних сценаріях. Такі функції, як операції з конвою, автономна навігація за маршрутними точками, дистанційне керування вежею та управління вогнем, включені в AML, що, за прогнозами, дасть армії США триразове збільшення вогневої потужності.

Останні новини:  У НАТО відреагували на уламки "шахедів" у Румунії

Примітною особливістю безпілотної пускової установки AML є її зрізана частина кабіни

З точки зору оперативної ефективності, парк протиракетних ракет, які можна транспортувати за допомогою літака C-130, представляє потенційні переваги у зниженні потреб у персоналі порівняно з системами запуску з екіпажем. Порівняно з традиційним підрозділом армії США HIMARS, менша кількість солдатів могла б керувати такою ж кількістю AML, потенційно зменшуючи вразливість до контратак ворога.




Армія США визнає потенційну корисність AML у майбутніх конфліктах, особливо в Індо-Тихоокеанському регіоні, де стратегічна конкуренція з Китаєм є центральною точкою. Можливості швидкого розгортання AML, а також його здатність порушувати стратегії протидії доступу противника та заборони польоту (A2/AD), можуть позиціонувати його як важливий компонент зусиль з модернізації армії США. Крім того, існує світова тенденція до безпілотних військових транспортних засобів, про що свідчить війна в Україні.

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

Наприклад, Росія планує розробити автономну 300-мм реактивну систему залпового вогню (РСЗВ) на базі платформ РСЗВ БМ-30 «Смерч» і «Торнадо-С», спрямовану на модернізацію реактивних систем з використанням попереднього досвіду. Крім того, «Уралвагонзавод» (УВЗ) проводить випробування безпілотного бойового робота «Штурм», сконструйованого на шасі танка Т-72Б3, а «Ростех» розвиває дистанційно керовану бойову машину піхоти (БМП) БМП-3 «Синиця» для можливого розгортання в Україні.

Останні новини:  Гарріс заявила, що не мовчатиме про страждання у Газі

Крім того, Корпус морської піхоти США також шукає аналогічних можливостей із дистанційно керованим наземним підрозділом для експедиційних пожеж (ROGUE-Fires), заснованим на об’єднаній легкій тактичній машині (JLTV), з подібних причин. Транспортні засоби Marine ROGUE-Fires, налаштовані на запуск протикорабельних крилатих ракет Naval Strike Missile (NSM) і крилатих ракет Tomahawk, наразі знаходяться в розробці, і обговорюється тип, здатний використовувати ті самі контейнери боєприпасів, що й M142 HIMARS і M270 MLRS. Крім того, розробка AML узгоджується з ширшими американськими ініціативами, спрямованими на підвищення можливостей наземних ударів великої дальності, з додатковими варіантами та похідними від Precision Strike Missile (PrSM), які могли б доповнити можливості AML.


wheel-news.com