Що ще може перебувати в центрі Чумацького шляху

26.04.2024   23:45    1370

Учені припустили, що в центрі нашої галактики може ховатися не надмасивна чорна діра. Але що тоді займає її місце?


Згідно з недавнім дослідженням, спостережувані орбіти зірок у галактичному центрі, а також орбітальні швидкості зірок у зовнішніх областях галактики, було б легше пояснити, якби серцем Чумацького шляху було ядро темної матерії, а не чорна діра.

Але звідки взялася така дивна гіпотеза?

В останні два десятиліття уважно вивчали зірку S2. Вона перебуває на 16-річній орбіті навколо галактичного центру – довгій еліптичній петлі, яка стала прекрасною перевіркою загальної теорії відносності. Було доведено, що теорія відносності зберігається в галактичному центрі простору-часу.



Але потім з’явився новий об’єкт під назвою G2. Слідуючи такою ж довгою еліптичною орбітою, G2 поводився дивно. У 2014 році він проходив перицентр (найближчу точку до передбачуваної чорної діри) і змінив свою форму з кулястої на витягнуту, а потім знову стиснувся в кулю.

Останні новини:  Вчені пояснили величезну діру в морському льоду Антарктики

Настільки дивне проходження перицентру свідчить про опір, який, на думку групи астрофізиків на чолі з Едуаром Антоніо Бесерра-Вергара з Міжнародного центру релятивістської астрофізики, не повинен виникати біля чорної діри.



Потім дослідники спостерігали за 17 зірками, що рухаються навколо галактичного центру (S-зірки), і ви не відгадаєте, що вони виявили.

Згідно з їхніми розрахунками, у центрі Чумацького Шляху може перебувати щільний згусток темної матерії, який ближче до околиць галактики стоншується до дифузної концентрації.

Останні новини:  Штучні алмази отримали при атмосферному тиску

Також учені припускають, що при перевищенні критичної маси згусток темної матерії міг колапсувати в надмасивну чорну діру. Це допомогло б пояснити, як взагалі з’являються надмасивні чорні діри.


cikavosti.com