Розроблено аналіз сечі на агресивність раку простати

25.04.2024   07:00    584

Приблизно третина пухлин раку передміхурової залози належать до низького ступеня злоякісності та не потребують оперативного лікування. Агресивний рак, навпаки, вимагає швидкого втручання, проте наявні методи діагностики не мають достатньої точності для прогнозування того, за яким сценарієм розвиватиметься захворювання.


by @rawpixel.com

Як розв’язання проблеми вчені зі США розробили аналіз сечі на агресивність раку, який має в рази скоротити кількість непотрібних біопсій і підвищити ефективність лікування.

Останні новини:  Названі дві перші ознаки дефіциту B12

Наявні методи діагностики добре справляються з виявленням пухлини простати, проте не такі ефективні в прогнозуванні перебігу хвороби – чи буде пухлина розвиватися агресивно, чи, навпаки, потребуватиме тільки спостереження лікарів протягом декількох років без лікування. Тепер команда з Мічиганського університету виявила нові біомаркери в сечі, за якими можна робити прогноз агресивності, пише Science Daily.



Вчені проаналізували понад 58 тис. генів та ідентифікували 54 найперспективніші кандидати, які унікально експресувалися тільки на тлі розвитку пухлини передміхурової залози високого ступеня злоякісності. Зрештою кількість біомаркерів звузили до 18. Вони лягли в основу тесту під назвою MPS2.



MPS2 з високою точністю визначав рак високого ступеня злоякісності і майже у 100% випадків правильно виключав цей діагноз серед інших типів раку простати.

Останні новини:  Знайдений основний фактор ризику, який призводить до ігроманії

Новий аналіз знижував кількість непотрібних біопсій на 41% порівняно з 11% при стандартному тестуванні на виявлення простатичного специфічного антигену (ПСА).

Наразі вчені вдосконалюють свій тест. У перспективі нова проста діагностика має значно спростити скринінг на рак простати, включно з моніторингом пацієнтів з уже виявленим новоутворенням.


cikavosti.com