Наскільки близький Іран до створення ядерної бомби – і чому ніхто не може його зупинити

17.04.2024   23:00    508

Ядерна зброя колись була визнана неісламською верховним лідером Ірану. Але багато чого змінилося з 1990-х років, і хоча аятола Алі Хаменеї все ще очолює режим, ядерна зброя вже перестала бути табу.

Як пише The Telegraph, Тегеран наполягає на тому, що не планує використовувати свою ядерну програму як зброю, і стверджує, що вона призначена лише для цивільних цілей. Також остання оцінка розвідки США полягає в тому, що Іран “наразі не здійснює ключову діяльність із розробки ядерної зброї, необхідну для виробництва ядерного пристрою, який можна перевірити”.


Однак у цій історії є певні тривожні деталі

Іран нарощує виробництво високозбагаченого урану, який втім не досягає збройового рівня, необхідного для атомної бомби. З 2019 року станом на лютий Іран збільшив кількість збагаченого урану з 997 кг до 5525 кг. Це включає збільшення урану, збагаченого до 60 відсотків, або близького до “збройового”, з 88 кг до 123 кг за минулий рік.

Останні новини:  Finnair скасовує рейси до естонського Тарту через проблеми із GPS

Як зазначала Келсі Девенпорт, директор з політики нерозповсюдження в Асоціації контролю над озброєннями, Іран зараз може створити бомбу швидше, ніж будь-коли в своїй історії.

“Якщо Тегеран прийме політичне рішення розробити ядерний арсенал, він зможе виробити достатньо збройового урану для вибухового пристрою менш ніж за тиждень і достатньо для п’яти-шести одиниць за місяць… Створення бомби займе більше часу — ймовірно, від шести місяців до року, – але цей процес відбуватиметься на таємних незаявлених об’єктах, що ускладнить виявлення та знищення”.

Ядерна угода Ірану

Коріння цієї кризи лежить у краху іранської ядерної угоди (JCPOA). Згідно з угодою, підписаною у 2015 році, Іран погодився на жорсткі обмеження, які гарантували, що він не зможе накопичити достатньо збагаченого урану для виробництва однієї бомби.





Однак у 2018 році тодішній президент Трамп вивів США з угоди і відновив санкції Вашингтона проти Тегерана. Зусилля відновити угоду на початку президентства Джо Байдена провалилися через опір Ірану та відсутність політичної волі в США.

Останні новини:  Складний процес: чому партнери не передають Україні системи Patriot

Після виходу США Тегеран заявив про своє право скасувати частину угоди. З лютого 2021 року інспектори ООН не мали доступу до деяких важливих об’єктів ядерної програми, включаючи цехи з виробництва центрифуг.

“Суть полягає в тому, що ядерна програма Ірану просунулася досить різко і з набагато меншим міжнародним наглядом, ніж будь-коли в її історії після виходу США з угоди”, — зазначають експерти.

Чи можна завадити Ірану?

Тегеран розраховує, що він може отримати більше в плані пом’якшення санкцій і майбутніх переговорів, сигналізуючи про загрозу бомби, ніж фактично її створюючи. Але якщо Ізраїль помститься, Тегеран може вирішити, що йому потрібна бомба для власної безпеки, зазначає The Telegraph.

Крім того, Росія тепер не буде відігравати таку ж роль, яку вона відігравала в переговорах щодо минулої угоди.

“Перспектива об’єднаної міжнародної коаліції, включно з Росією та Китаєм, яка об’єднається, щоб потіснити Іран у ядерному питанні, на даному етапі майже не існує”, зазначають аналітики.

Останні новини:  Названа ще одна країна, яка постачає в Україну ракети Storm Shadow

І без того непередбачувана ситуація ускладнюється віком верховного лідера Ірану. Коли 84-річний Алі Хаменеї помре, його політика може бути змінена більш жорстким наступником.

“Цілком може бути так, що прихильники жорсткої лінії зможуть більш повно захопити кермо влади та просувати вперед ядерну програму, не піклуючись про те, щоб укласти з нами будь-яку угоду”, — кажуть експерти.

Іран напав на Ізраїль – що буде далі

Раніше The Telegraph вже повідомляв, щещодавня атака Ірану на Ізраїль робить більш імовірною ширшу війну на Близькому Сході, а її наслідки можуть бути ще серйознішими. Зокрема, одного дня Тегеран може оголосити, що отримав ядерну зброю.

США нещодавно повідомили, що введуть нові санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль. Обмеження будуть націлені на іранську ракетну програму і програму безпілотних літальних апаратів.


uapress.kyiv.ua