Китайський авіаносець Fujian вперше покинув причал для проходження випробувань (відео)

30.04.2024   10:35    1129

Корабель мав вийти в море 23 квітня в день річниці заснування ВМС Китаю, проте з технічних причин вихід у море перенесли майже на тиждень.

Третій авіаносець Народно-визвольної армії Китаю (НВАК) Type 003 Fujian водотоннажністю 80 тисяч тонн залишив причал у дельті річки Янцзи та вирушив на ходові випробування в море. Очікується, що перше ходове випробування є ключовим кроком у підготовці китайського авіаносця, оснащеного електромагнітними катапультами, до несення бойової служби. Про це 29 квітня повідомили в Naval News.




Оглядачі пишуть, що Fujian мав вийти в море 23 квітня, якраз у день річниці заснування ВМС Китаю. Однак вихід у море не стали прив’язувати до символічних дат, керуючись насамперед, як зазначається, технічним аспектом.



Пізніше з’явилася інформація, що китайський авіаносець поки що не вийшов у відкрите море, а залишається нерухомим у дельті річки Янцзи, недалеко від свого початкового причалу.

Останні новини:  В РФ потяг уперше зійшов із рейок через БПЛА: ЗМІ вказали на цікаві деталі (відео)

Будівництво авіаносця Fujian триває вже шість років. 17 червня 2022 року авіаносець був спущений на воду під гучне висвітлення події в державних ЗМІ Китаю.

Останні новини:  ГУР показало кадри вуличних боїв у Вовчанську на півночі Харківщини (ВІДЕО)

Автори матеріалу зазначили, що ходові випробування є останнім етапом після будівництва, яке триває вже шість років. Перший етап будівництва корабля тривав два роки й складався зі складання суперблоків у більші сегменти корпусу на новому заводі на острові Чансін. Приблизно в травні 2020 року сегменти перемістили в відповідний сухий док для остаточного складання самого авіаносця. А 17 червня 2022 року авіаносець спустили на воду під гучне висвітлення події в державних ЗМІ Китаю.

Останні новини:  Захід перекриває можливості Росії обходити санкції — подробиці (ВІДЕО)

Авіагрупа китайського корабля

Судячи з різних типів літаків, що перебувають у розробці та випробуваннях, на авіаносці, найімовірніше, будуть розміщені винищувачі J-15B — варіант сімейства Flanker, призначений для запуску за допомогою катапульти. На ньому також буде розміщено винищувач нового покоління J-35. Обидва літаки були помічені як макети на злітній палубі корабля. Крім того, може бути використаний варіант J-15D для ведення радіоелектронної боротьби.

Що стосується гелікоптерів, то Fujian, найімовірніше, буде використовувати аналогічні варіанти, які вже експлуатуються на Liaoning і Shandong. До них відносяться сімейство багатоцільових вертольотів Z-8/18, а також новіший середній вертоліт Z-20. Поки Z-20 не надійде в значній кількості, Fujian може бути оснащений більш легкими Z-9. Загальна кількість авіації, яку може нести авіаносець, поки залишається невідомою, підкреслили оглядачі.