NASA підтвердила падіння частини вантажного піддона з МКС на будинок у Флориді (фото)

18.04.2024   13:22    469

Космічне сміття просто викинули зі станції – воно мало згоріти в атмосфері Землі, але один з фрагментів “вижив” і пробив дах і підлогу двоповерхового будинку жителя Флориди.

На місце події негайно прибули фахівці NASA, які забрали кілограмовий об’єкт для подальшого дослідження. Наразі агентство підтвердило, що він дійсно “прибув” з МКС і є частиною вантажного піддону зі старими батареями вагою 2630 кг (а саме – “опорною балкою”), який був скинутий зі станції ще у 2021 році.


Сама опора виготовлена з нікелю (металевий сплав, який може витримувати екстремальні умови, такі як висока температура, тиск або механічні навантаження), важить близько кілограма та сягає 10 см у висоту та 4 см у діаметрі (трохи менша за стандартну банку Red Bull).

Останні новини:  Нові сліди динозаврів свідчать про те, що хижаки виросли до страшних розмірів
На фото показано, як має виглядати опора в робочому стані та її уламок, що пережив вхід в атмосферу Землі та впав на будинок у березні 2024 року. Зображення: NASA

«Очікувалося, що обладнання повністю згорить під час входу в атмосферу Землі 8 березня 2024 року», — заявили в NASA. «МКС проведе детальне дослідження, щоб визначити причину «виживання» уламків і оновити моделювання та аналіз, якщо це необхідно. Ці моделі вимагають детальних вхідних параметрів і регулярно оновлюються, коли виявляється, що сміття пережило повторне потрапляння в атмосферу Землі».

Історія з уламками МКС пов’язана з невдалим запуском російського космічного корабля “Союз” понад 5 років тому, який був змушений виконати швидкий балістичний спуск через проблеми з ракетою-носієм. На борту перебували росіянин Олександр Овчинін та астронавт NASA Нік Хейг – останній мав вийти в космос для встановлення нового комплекту літій-іонних батарей, доставлених на МКС японським вантажним кораблем HTV, але місія була відкладена до 2018 року.





Ця затримка в ретельно розробленому графіку зірвала весь багаторічний план модернізації акумуляторів електричної системи МКС. Корабель HTV щоразу доставляв на станцію нові батареї і забирав старі – востаннє це сталося у 2020 році, і відтоді остання конструкція з несправними батареями залишилася на МКС (інші вантажні кораблі – Dragon компанії SpaceX, Cygnus компанії Northrop Grumman і російський “Прогрес” – не можуть вмістити вантажну палету HTV). У березні 2021 року NASA “катапультувало” вантаж з батареями за допомогою роботизованої руки – він дрейфував на орбіті три роки, поки аеродинамічний опір не виштовхнув конструкцію назад в атмосферу.

Останні новини:  Вчені пояснили, чому атмосфера Плутона продовжувала розширюватися, коли він віддалявся від Сонця



nnews.com.ua