Історія найменшого серійного автомобіля у світі – Peel P50

29.04.2024   21:50    196

За книгою рекордів Гіннеса, найменший в історії серійний автомобіль Peel P50 випускався на початку 1960-х років. Його довжина становила 137 сантиметрів, ширина 104 см, а важив він лише 59 кілограм. Історію найменшого серійного автомобіля у світі опублікувало видання Records-News.


Виробник – компанія Peel Engineering, що знаходиться на коронному володінні Британської корони – острові Мен.

Назва Peel перекладається як щось середнє між совком та лопатою, що, напевно, слід сприймати як тонкий гумор розробників цього чарівного автомобіля.

Розганявся автомобіль до 64 км/година. Цікаво, що він не мав задньої передачі і робити цей маневр доводилося вручну.

На жаль, проект незабаром закрився. У період з 1962 по 1965 компанія Peel Engineering випустила лише сотню Peel-ів, з них продала лише половину, внаслідок чого і закрила конвеєр. Ніхто не хотів їздити на нехай і дешевому, але несерйозному авто, викликаючи посмішки перехожих та інших водіїв. До того ж у нього була маса недоліків, що зводили нанівець переваги (до них можна віднести витрату бензину 2,5 л/100 км): неймовірна тіснота, задуха, шум, сильна вібрація.



Задуманий як міський автомобіль, Peel рекламувався як машина, здатна вмістити «одну дорослу людину і сумку з продуктами». Єдині двері автомобіля були ліворуч. Базове обладнання включало один склоочисник вітрового скла та одну фару.



Але компанія Peel Engineering, попри всі маркетингові закони, в 1964 випустила наступника Peel P50 – двомісний Peel Trident, який часто називали «наземним варіантом літаючого блюдця». Trident спіткала доля «старшого брата» – було випущено 82 екземпляри за ціною 190 фунтів стерлінгів, після чого проект остаточно закрили. Зараз ці малюки є дорогими колекційними екземплярами вартістю 12 500 фунтів.

Останні новини:  Ферстаппен здобув «неочікуваний» поул Гран Прі Емілії-Романьї

Peel P50 їздять вулицями і сьогодні завдяки зусиллям ентузіастів та фанатів найменшого серійного автомобіля. Цитата з Вікіпедії:

«28 жовтня 2007 року Peel P50 представили у програмі Top Gear, у ході якої ведучий Джеремі Кларксон проїхався центром Лондона на роботу. Кларксон, ріст якого становить 196 сантиметрів, продемонстрував, що це можливо, хоч і важко. Прибувши до офісу BBC, він проїхав через автостоянку між стовпчиками огорожі до фасаду будівлі, після чого підняв P50 за задню частину та закотив до офісних приміщень. Потім він проїхав у P50 коридорами будівлі на нараду, яку він провів усередині P50. Після наради, виїхавши на вулицю, Кларксон зробив висновок, що якби у цього автомобіля була задня передача: «…це був би вінець засобу індивідуального пересування».

Останні новини:  Названі чотири причини, через які у водіїв зайві витрати на ремонт машини

Напевно перетворити Peel на «вінець» за сучасних технологій не складно, але чомусь ніхто не поспішає.


newsauto.com.ua