Блінкен прибув до Китаю з триденним візитом

25.04.2024   06:34    508

Державний секретар США Ентоні Блінкен розпочав триденний візит до КНР, що має на меті зміцнення двосторонніх зв’язків.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Зазначається, що глава Держдепартаменту у середу прибув у Шанхай, де впродовж двох днів проведе низку заходів, зокрема зустрінеться з керівниками американських компаній, які працюють у Китаї. У п’ятницю Блінкен вирушить до Пекіна, де проведе переговори з китайським колегою Ван Ї та, ймовірно, матиме аудієнцію у голови КНР Сі Цзіньпіна.

Останні новини:  Влада двох пострадянських країн рекомендувала громадянам відмовитися від візитів до РФ

Візит Блінкена є заключним із серії контактів на високому рівні між країнами, завдяки яким вдалося істотно знизити напруженість у двосторонніх відносинах, що на початку минулого року перебували на найнижчому рівні.

Проте Вашингтон і Пекін мало просунулися за низкою найбільш спірних питань, серед яких підтримка Китаєм Росії у її війні проти України, Тайвань і стримування надходження з Китаю до США прекурсорів для виробництва фентанілу.



Напередодні поїздки Блінкен заявив, що наполягатиме, щоб Китай заборонив своїм компаніям переоснащувати та поповнювати оборонно-промислову базу Росії. Китай утримується від надання Москві зброї, але, за даними офіційних осіб США, китайські компанії передають РФ технології подвійного призначення.

Останні новини:  У Естонії готуються до можливої блокади Балтійського моря

У Держдепартаменті нещодавно заявили, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських компаній, які, на його думку, завдають шкоди безпеці США та Європи. Вочевидь, ідеться про санкції та інші обмеження.



Сполучені Штати раніше обговорювали запровадження санкцій проти китайських банків через підтримку країною Росії, але, за даними Reuters, адміністрація поки не має такого плану. Вашингтон утримується вводити санкції проти великих банків Китаю, що аналітики вважають «ядерним» варіантом, з огрляду на вплив, який це може мати на світову економіку та відносини між США і Китаєм.

Останні новини:  Китай не готовий до роботи над планом повернення миру в Україну - США

Блінкен також планує порушити питання агресивної військової активності Китаю навколо Тайваню та в Південнокитайському морі, дотримання прав людини включно зі ставленням Пекіна до мусульман у західному регіоні Сіньцзян, продажу китайською ByteDance додатку TikTok тощо.

Фото: ЕРА


news-xl.net