Макрон розізлив США заявами про відправку військ в Україну – Bloomberg

28.03.2024   07:21    1343

Президент Франції Еммануель Макрон розізлив американських чиновників. Причиною стали його заяви про те, що він відправить війська своєї країни в Україну. У США ж побоюються, що цей крок може призвести до зіткнення з рф.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на джерело, знайоме з дискусіями між союзниками. Водночас зазначають, що деякі прем’єр-міністри країн ЄС очікують від Макрона лідерства, тож багато хто вітає його жорстку позицію щодо рф.


Співрозмовник видання наголошує, що Макрон робив свої натяки для того, щоб змусити “поміркувати” російського диктатора володимира путіна. Втім, на думку посадовців, які знайомі з дискусіями НАТО щодо України, слова французького лідера могли мати протилежний ефект.



Джерела агентства також назвали коментарі Макрона “не дуже розумними” з точки зору оперативної безпеки. У матеріалі зазначають, що кілька країн вже негласно розмістили певний контингент в Україні.

Останні новини:  Польща продовжить захист українцям без паспорта - глава МВС

Деякі прем’єр-міністри Євросоюзу все ж підтримують позицію президента Франції щодо росії. Однак його критики підкреслюють, що він “більше говорить, аніж діє”. Для прикладу наводять чеську ініціативу про закупівлю боєприпасів для України. Макрон ще минулого тижня заявив про підтримку, але його країна досі не оголосила про фінансовий внесок у проєкт.



У Bloomberg додають, що, попри суперечки навколо висловлювань про можливе відправлення західних військ в Україну, Макрон відмовся відступити від своєї ідеї. Він наполягає на тому, що добре продумав всі свої слова, але зауважив, що Франція не слідуватиме “логіці ескалації” у відносинах із кремлем.

Останні новини:  Ван Ї зустрівся з Блінкеном: Китай вимагає, аби США не надсилали «неправильні сигнали» Тайваню

Відправлення західних військ в Україну

Відомо, що ще 26 лютого у Парижі на зустрічі з лідерами ЄС Макрон заявив, що в майбутньому не можна виключити відправки в Україну західних військових. За його словами Захід зробить усе необхідне для того, щоб росія не перемогла у війні, підкреслюючи, що поразка москви є критичною для забезпечення безпеки та стабільності в Європі.

Останні новини:  Арешт заступника Шойгу: політолог пояснив, чому досі не зняли самого очільника МО РФ

В одному з недавніх інтерв’ю французький лідер підтвердив, що такий крок цілком можливий, але є певні обмеження. Насамперед це те, що для цього потрібно погодження уряду країни, а ще французькі військові навіть за таких умов у жодному разі не підуть з наступом на росію.

Його ідею підтримали Нідерланди, Естонія, Литва, Латвія та Канада. Країни розглядають можливість відправки в Україну військових фахівців. Планується, що вони виконуватимуть допоміжні функції, такі як навчання українських військових, передача знань і досвіду без залучення до бойових дій.


expert.in.ua