Цікаві факти про книги та бібліотеки світу

30

Книги у нашому житті відіграють важливу роль. Вони розширюють наш кругозір та допомагають дізнаватися багато нової, корисної інформації. Для декого книги є способом відволіктись від одноманітного життя. Про книги, читання та бібліотеки можна дізнатися багато цікавого та таємничого.

Цікаві факти про книги та бібліотеки

1.Найбільш продавана книгу усіх часів це Біблія.

У 2021 році Книга рекордів Гіннесса назвала Біблію найпродаванішою книгою всіх часів. За весь час було продано понад 5-7 млрд примірників християнської Біблії.

А найбільш продаваним романом є «Дон Кіхот». З часу його першої публікацї в 1605 і 1615 роках було продано 500 мільйонів примірників.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

2. Перші друковані книги з’явилися в Китаї.

Близько 1000 року в Китаї Бі Шен винайшов рухливий шрифт, який дозволяв копіювати книги набагато швидше, ніж писати вручну.

У 1440 році у Франції німецький друкар Йоганн Гутенберг винайшов перший у Європі друкарський верстат. Першою книгою, випущеною на його друкарні, була Біблія. Сьогодні її називають Біблія Гутенберга. У світі існує 49 примірників цієї книги.

3. За останні 100 років з’явилося багато видів книг.

Сьогодні книги є не лише паперові, електроні, а й аудіокниги. Щоб прочитати книгу не обов’язково йти у бібліотеку чи книгарню. У сучасному світі книгу можна скачати онлайн. Крім того, у телефоні чи планшеті можна налаштувати зручний вам розмір шрифта.

Останні новини:  Основные инструменты для работы со кожей

4. Найстаріша бібліотека у світі знаходиться в Марокко

Найстарішою бібліотекою, яка все ще існує, є Khizanat al Qarawiyyin у Фесі, Марокко. Фатіма аль-Фірія заснувала її в 9 столітті нашої ери.

5. Книги, екранізовані найчастіше: «Знедолені», «Різдвяна пісня в прозі» та «Дракула».

6. Найдорожча книга

Найдорожчою книгою з коли-небудь проданих був Лестерський кодекс, який є науковим щоденником Леонардо ді Вінчі. У 1994 році він був проданий за 30,8 мільйона доларів! Цю книгу купив Білл Гейтс.

Останні новини:  Тепловізори iRay інновації, що відкривають нові горизонти

7. Найпопулярніша дитяча книга

«Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері вважається найпопулярнішою книгою. В усьому світі було продано понад 140 мільйонів друкованих примірників.




8. Читання є дуже корисною звичкою

Якщо ви читаєте регулярно, у вас у два з половиною рази менше шансів діагностувати хворобу Альцгеймера або деменцію.

Встановлено, що читання знижує стрес до 68%, випереджаючи навіть прослуховування музики (яке склало 61%).

Згідно з останніми дослідженнями, 30 хвилин читання на день може збільшити тривалість життя.