Що спільного між метавсесвітом та ринком нерухомості

47

Поговоривши з людьми, які працюють у метавсесвіті, можна помітити одну цікаву закономірність. Зазвичай, метавсесвіт описують як «Дикий Захід». Розумійте це як хочете. Можливо, це новий рубіж для людей, які шукають щастя? Безправна земля? Місце, яке характеризується невідомістю, віддаленістю від решти суспільства? Здається, все перераховане вище підходить для опису цього ефемерного виміру.

Метавсесвіт – зростаюча кількість захоплюючих віртуальних онлайн-світів, де користувачі живуть і грають – вже встиг стати осередком спекуляцій з нерухомістю. Хоча віртуальні подорожі до музеїв, ділові зустрічі або повномасштабний покерний тур по метавсесвіту за допомогою гарнітури віртуальної реальності вже не здивують багатьох людей у наш час, ідея витратити 650 000 доларів у криптовалютному еквіваленті на цифрову яхту – це те, що досі мало хто може уявити та прийняти.

Інвестори роблять ставку на те, що це невід’ємна частина можливої зміни парадигми у тому, як ми використовуємо Інтернет – децентралізована версія під назвою Web3, яка, на думку її прихильників, позбавить контролю над Інтернетом великі технологічні компанії та поверне владу, конфіденційність і безпеку користувачам.

В той же час ціни на нерухомість зазнали різких змін. За словами Вінстона Робсона, генерального директора та співзасновника аналітичної компанії метавсесвіту WeMeta, ціни на землю на чотирьох основних платформах метавсесвіту, The Sandbox, Decentraland, Cryptovoxels і Somnium Space, впали цього року на 50-80%. Він вказав на проблеми в економіці реального світу та на ринку криптовалют як на фактори, що посприяли цьому падінню.

Останні новини:  Як обрати якісний та сучасний вібратор для задоволення

Однак, якщо не дивитися тільки на цифри, можна побачити, що чимало професій реального світу отримали чималий поштовх, від архітекторів і дизайнерів до забудовників і агентів з нерухомості. І вони далеко не ізольовані метавсесвітом, а мають доволі впливовий статус у реальному світі.

Так, наприклад, за словами генерального директора Джорджа Білека, компанія Voxel Architects зі штаб-квартирою в Португалії розробила та побудувала понад 100 проєктів метавсесвіту, включаючи галереї для аукціонного дому Sotheby’s, місця проведення тижня моди та завод з виробництва NFT для американського художника Тома Сакса. Далі: офіційні розробки, пов’язані з Елвісом Преслі в The Sandbox і Decentraland.




Спочатку процес проєктування будівель метавсесвіту майже такий самий, як і в реальному світі, розповідає Білека. Архітектор або дизайнер консультується з клієнтом і малює ідеї на папері чи комп’ютері. Після узгодження дизайну його моделюють у 3D з використанням традиційного програмного забезпечення для проєктування, але відповідно до специфікації дизайну метавсесвіту, який він заповнить (різні метавсесвіти використовують різні будівельні блоки та мають різні текстури та колірні діапазони). Потім починається кодування. Після завершення дизайн розгортають у метавсесвіті.

Останні новини:  Як правильно вибрати продукт для захисту дерева

Студія стягує погодинну оплату за свою роботу, причому вартість деяких проєктів досягає сотень тисяч доларів – найдорожчий коштує близько 500 000 доларів США за проєктування, створення та розгортання розробки в The Sandbox.

Деякі купують нерухомість для рекреаційного використання, інші намагаються отримати дохід від своєї землі. Деякі користувачі будують торгові площі або купують квитки, інші здають свою землю в оренду брендам, які намагаються охопити споживачів у метавсесвіті. За словами McKinsey, до 2030 року вплив на ринок електронної комерції в метавсесвіті може досягати 2,6 трильйона доларів.

Як і в реальному світі, місцезнаходження має великий вплив на ціну оренди. Перебування в зоні з інтенсивним рухом людей, поблизу улюбленої гри або поблизу цінного активу (наприклад, будинку знаменитості) може бути важливим. Але деякі стверджують, що гарний дизайн також має цінність.

Ще одна відома компанія-розробник метавсесвіту, Everyrealm, раніше відома як Republic Realm, на сьогоднішній день отримала фінансування в розмірі 66 мільйонів доларів і підтримується такими знаменитостями, як The Weeknd, Вілл Сміт і Періс Хілтон. Їх розкішні проєкти не раз потрапляли на перші шпальти газет. У листопаді 2021 року Everyrealm купив 792 ділянки The Sandbox (еквівалент приблизно 7.8 кв.км) за 4,3 мільйона доларів, що досі вважається рекордною покупкою. Приблизно в той же час компанія продала цифрову супер’яхту Metaflower вартістю 650 000 доларів, укомплектовану діджейською кабінкою, вертолітним майданчиком і гідромасажною ванною для вибагливих покупців.

Останні новини:  Имплант зуба в Грузии: полное руководство и лучшие клиники от каталога Мадлоба

Довгострокова цінність нерухомості у метавсесвіті також може залежати від того, чи вирішать користувачі не тільки грати та відпочивати, а й працювати в ньому.

Враховуючи короткий термін життя та швидкий розвиток метавсесвіту, довгострокове прогнозування є небезпечним, особливо тому, що ринок нерухомості відчуває зростаючі проблеми. Але чи може нерухомість у метавсесвіті стати настільки ж надійною інвестицією, як і в реальному світі? Чи, навпаки, виявиться, що все це всього лише велика мильна бульбашка.

Існує чимало скептиків, але, в той же час чимало людей вважають, що метавсесвіту бути та через певний час він може стати невід’ємною частиною людського життя.