Волонтерка Яна Матвійчук: росія готує масовану атаку на волонтерський рух в Україні

33

Волонтерка та підприємиця Яна Матвійчук заявила що росія готується до агресивної атаки на волонтерський рух в Україні. За її словами, українські волонтери тепер є головною метою ворожих інформаційно-психологічних операцій (ІПСО). Ці операції базуються на розповсюдженні масової дезінформації та особистих нападах на активних членів громадськості. Мета цих дій очевидна: російські сили намагаються пригнобити волонтерський рух в Україні, щоб ослабити підтримку українських військових на фронті.

Яна Матвійчук: ворог сконцентрується на волонтерах середньої ланки

За новим підходом, основний акцент робиться на персональних атаках проти активістів громадського суспільства. Раніше ворожі інформаційні кампанії були менш масовими, і їх об’єктами ставали в основному високопоставлені посадовці та лідери громадської думки. Проте зараз спецслужби фокусуються на «середньому класі»: активних членах громадянського суспільства, які, хоч особливо невідомі у ЗМІ та соцмережах, грають важливу роль у підтримці українських військових.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Яна Матвійчук отримала інформацію, що до редакторів провідних ЗМІ звертаються особи, які готові заплатити значні гроші за публікацію замовних матеріалів. Ці статті мають на меті дискредитувати репутацію Яни Матвійчук та інших активних членів громадськості. На їх щастя, відповідальні редактори відхилили такі пропозиції. Але питання, чи встоїть керівництво інших інформаційних платформ перед подібними спробами, залишається відкритим.

Знищення довіри до волонтерів = послаблення фронту

Мета всієї цієї інформаційної агресії — створити розкол в нашому суспільстві. За словами Яни Матвійчук, ворог розуміє, що стійкість українських захисників безпосередньо залежить від активної громадськості. Волонтери можуть надати необхідну допомогу війську у дронах, автомобілях, медикаментах і обладнанні набагато швидше, ніж державний механізм. Тому, коли ворог усвідомив, що прорив фронту недосяжний, він зосередився на розхитуванні тилу. Поява пропагандистських тез вже стала реальністю в українському інформаційному просторі, і це стосується багатьох волонтерів та активістів, включаючи Яну Матвійчук.




Один із прикладів — інформаційний вкид щодо відставки Валерія Залужного. Звідки з’явилася ця інформація, яка спричинила хвилю обурення у суспільстві? Початково її поширив народний депутат Володимир Ар’єв у своєму Facebook, посилаючись на «надійні джерела». Він стверджував, що голова Міністерства оборони вже ініціював процес відставки Головнокомандуючого. Кілька годин потому Ар’єв відкликав цю інформацію, але шкода вже була завдана: новина поширилася, потрапила до ЗМІ й спричинила обговорення у ТБ та соцмережах. І хоча швидко стало відомо, що це була всього лише частина ворожої ІПСО, з’явилися люди, які підтримували цю ідею та ті, які активно протистояли. Дискусії між ними тривають й досі, і саме цього ворог прагнув — розколу в українському суспільстві.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

У цих умовах Яна Матвійчук закликає українців бути критичними до будь-якої інформації та шукати первинні джерела. Тільки ретельний та обережний підхід до публікацій допоможе захиститися від ворожих пропагандистських тез ІПСО. Якщо ж українське суспільство продовжуватиме вірити всій інформації в громадському просторі, то волонтерський рух в Україні може бути руйнований. Це призведе до вкрай негативних наслідків у контексті війни.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів