Вчені встановили справжню причину зникнення стародавніх мегаполісів

Сьогодні,   11:30    574

Довгий час вважалося, що причиною занепаду давніх густонаселених поселень були кліматичні зміни та перенаселення. Результати недавнього дослідження доводять, що це не так, пише LiveScience.

Турецький Чаталхеюк вважається найстарішим фермерським селом на планеті. Він був заснований 9000 років тому. Забудова в місті була настільки щільною, що місцевим жителям доводилося заходити до глинобитних будинків через дах. Вони займалися виготовленням сиру, вирощуванням ячменю та випасом худоби. У 6000 році до н.е. люди залишили місто з невідомих причин.

Останні новини:  Сонце випустило новий потужний спалах: Землю знову накриє магнітна буря

На думку вчених, причиною занепаду Чаталхеюка та інших стародавніх мегаполісів були зоонозні хвороби, які поширювалися через близькість їхніх мешканців до тварин. Боротися із спалахами захворювань люди тоді ще не вміли. Вони просто залишали густонаселені райони, щоб урятуватися. Під час розкопок у Чаталхеюку вчені виявили давню ДНК, яка свідчить про те, що у 8500 році до н.е. у місті фіксувалися випадки зараження туберкульозом. У 4500 до н.е. жителі міста зіткнулися із сальмонелою. В умовах посиленого скупчення людей ці захворювання становили серйозну небезпеку городян.