Онкологія: дефіцит цього вітаміну пов’язаний із «п’ятикратним» збільшенням ризику раку

Сьогодні,   17:31    579

 

Рак — це складне захворювання з багатьма частинами, що рухаються, що допомагає пояснити масштаб проблеми, з якою стикаються ті, хто намагається його викоренити. Тим не менш, прогрес у розумінні взаємозв’язків ризиків є. Одне дослідження показало, що поширений дефіцит вітамінів, від якого страждає кожен десятий британець старшого віку, пов’язаний із «п’ятикратним» збільшенням ризику раку шлунка.

І біологія, і спосіб життя можуть стимулювати розвиток ракових клітин. З’ясування факторів ризику, що діють, є постійним завданням дослідників у цій галузі. Однією з менш відомих, але тим щонайменше асоціацій, що викликають занепокоєння, є дефіцит вітаміну B12.

Останні новини:  Названо вид кави, який здатний продовжити життя

Вітамін B12 виконує кілька важливих функцій в організмі, зокрема підтримує здоров’я нервової системи.

Дефіцит B12 частіше зустрічається у людей похилого віку, зачіпаючи приблизно одного з 10 осіб у віці 75 років і старше і одного з 20 осіб у віці від 65 до 74 років. Низка досліджень протягом багатьох років виявила зв’язок між низьким дефіцитом B12 і раком.

Останні новини:  Доведено: чоловікам шкідливо дивитися допізна футбол

Нове дослідження виявило зв’язок між низьким рівнем B12 та раком шлунка.

Сироваткові концентрації кількох поживних речовин (вітаміну B12, фолієвої кислоти, вітаміну B6, рибофлавіну та гомоцистеїну) під час дослідження курців-чоловіків.

Мета полягала в тому, щоб визначити, чи запобігають певним вітамінним добавкам рак легенів та інші види раку в когорті з 29 133 курців чоловіків на південному заході Фінляндії.

Останні новини:  Вісім корисних продуктів, які можуть зашкодити здоров’ю

“Нижчі концентрації вітаміну B12 у сироватці на початку дослідження були пов’язані з 5,8-кратним збільшенням ризику раку шлунка. Ця асоціація зберігалася в учасників, у яких розвинувся рак більш ніж через 10 років після забору крові, і після обмеження аналізу учасниками з клінічно нормальним рівнем вітаміну В12”.

Низький рівень B12 у сироватці був із «п’ятикратним збільшенням» ризику раку шлунка.


uapress.kyiv.ua