Уже на початку листопада пройдуть вибори президента США. Вперше за 36 років авторитетна американська газета не підтримала жодного з кандидатів на цю посаду.

Так, у WP заявили, що не будуть підтримувати жодного кандидата ані на цих виборах, ані на майбутніх. Видавець і гендиректор Вільям Льюїс пояснив це рішення “поверненням до витоків газети”.


WP не підтримує жодного з кандидатів у президенти США

Це рішення, оголошене за 11 днів до виборів, викликало негайне й гаряче засудження з боку широкого кола передплатників, політичних діячів і медіакоментаторів.

Останні новини:  США, Південна Корея і Японія серйозно занепокоєні відправкою військ КНДР до Росії

Роберт Каган – давній колумніст WP і головний редактор відділу громадської думки, подав у відставку на знак протесту, а група з 11 колумністів WP підписала статтю із засудженням цього рішення. Розгнівані читачі засипали електронні скриньки численних співробітників скаргами.

У колонці, опублікованій у п’ятницю, видавець і генеральний директор описав це рішення як повернення до витоків газети, яка відмовилася від підтримки. Вільям Льюїс заявив, що у WP усвідомлюють, що таке рішення буде прочитано по-різному.

Останні новини:  Китай не відправлятиме своїх солдат в Україну




Зокрема, як мовчазна підтримка одного кандидата, або як засудження іншого, або як відмова від відповідальності. Це неминуче. Ми бачимо це інакше. Ми вважаємо, що це відповідає цінностям, які The Post завжди відстоював, і які ми сподіваємося бачити в лідерах: характер і мужність на службі американській етиці, шанування верховенства права і повага до людської свободи в усіх її аспектах,
– написав гендиректор.

За кілька годин після цього оголошення група оглядачів Washington Post, серед яких лауреат Пулітцерівської премії Юджин Робінсон і колишня заступниця редактора Рут Маркус, назвали це рішення “жахливою помилкою”, написавши:

Останні новини:  Глава NASA закликав провести розслідування через інформацію про розмови Маска з Путіним

Це момент, коли інституція має чітко заявити про свою відданість демократичним цінностям, верховенству права і міжнародним альянсам, а також про загрозу, яку становить для них Дональд Трамп. Саме на цьому наголошувала газета, підтримуючи опонентів Трампа у 2016 і 2020 роках.

До речі, за даними джерел, текст з оголошенням про підтримку кандидатки у президенти США Камали Гарріс вже був підготовлений співробітниками газети. Однак власник The Washington Post, засновник Amazon Джефф Безос прийняв рішення не публікувати його.