У Польщі з’явиться протиракетна база США: в Defence Express розповіли, на що вона здатна

Вчора,   22:15    236

 

У Польщі анонсували, що у найближчі тижні у місті Редзіково запрацює американська база протиракетної оборони Aegis Ashore. Тоді голова МЗС країни Радослав Сікорський висловив сподівання, що вона зможе відбивати російські ракети.

Як пише Defence Express, йдеться про своєрідний “довгобуд” стосовно якого багато питань. Самі ж експерти пояснили, що це стаціонарний “сухопутний есмінець” ППО. Його конфігурація складається з елементів есмінців проекту Arleigh Burke, в тому числі системи управління вогнем Aegis, радар SPY-1 та вертикальних пускових установок Mark 41 під ракети-перехоплювачі сімейства SM-3. Переміщувати таку базу неможливо, оскільки елементи конструкцій громіздкі.

Останні новини:  МЗС Румунії рішуче засуджує порушення авіапростору російським дроном

“Якщо продовжувати про SM-3 як головне озброєння Aegis Ashore, то тут такі базові характеристики: стартова маса та довжина корпусу – 1,5 тон та 6,55 метрів відповідно, дальність та висота ураження для базової версії Block I A/B – 900-1200 кілометрів та 500 кілометрів відповідно, вартість однієї такої ракети – в діапазоні від 11 до 25 мільйонів доларів за одиницю (за різними даними)”, – розповіли експерти.

Однак вони акцентували, що зараз Пентагон закупає лише 12 ракет SM-3 Block IIA на рік. Цей темп планують підтримувати до 2029 року. При цьому SM-3 Block IB взагалі не закуповують, хоча раніше озвучувався намір замовляти по 43 одиниць на рік.

Останні новини:  Виробники сигарет виплатять курцям Канади $23,6 мільярда компенсацій

Відповідна заява Сікорського – це вже третій формальний анонс бази у Редзіково. Вперше про нього заявили представники ВМС США у грудні 2023 року. У липні 2024 року екс-генсек НАТО ЄНС Столтенберг повторно анонсував запуск об’єкта, зазначивши про “готовність виконувати завдання у межах Альянсу”. Таким чином фактичний старт під питанням, не кажучи вже про наявну кількість базових ракет.

Останні новини:  Кім Чен Ин назвав Південну Корею чужою і ворожою до КНДР країною

Протиповітряна оборона країн НАТО та Заходу

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс закликав розробити європейську систему протиповітряної оборони за зразком ізраїльського “Залізного купола”.

Влітку 2024 року Туреччина оголосила про план створити власну багаторівневу систему ППО під назвою “Сталевий купол”. Туреччина успішно випробувала систему протиповітряної оборони SIPER-2 “Сталевий купол”.





uapress.kyiv.ua