З російського сегмента МКС уже 5 років виходить повітря: це найбільша загроза для станції

Сьогодні,   06:30    511

NASA підвищило ризик витоку повітря до найвищого рівня, але космічне агентство не може домовитися з «Роскосмосом» про те, коли цей витік стане некерованим.

У новому звіті NASA йдеться, що найбільшим ризиком для безпеки Міжнародної космічної станції (МКС) є витік повітря з російського модуля «Звезда», який триває вже 5 років. Повітря все частіше виходить із тунелю, що з’єднує стикувальний порт із російським модулем. Цій проблемі було присвоєно найвищий рівень ризику. І водночас у NASA вважають, що загрози для безпеки екіпажу немає, пише Space.

 

Згідно зі звітом NASA, тільки цього року кількість повітря, що виходить із російського модуля «Звезда», значно збільшилася. Повідомляється, що NASA і «Роскосмос» вивчають цю проблему, але необхідно вжити заходів для того, щоб космічна станція змогла працювати ще протягом 6,5 років до того, як її буде зведено з орбіти і затоплено в Тихому океані. Водночас витік повітря на МКС, як нещодавно заявили представники NASA, не становить безпосередньої загрози для астронавтів.

Офіційні особи NASA заявили, що витік повітря залишається контрольованим і ремонтні роботи, проведені раніше цього року, дали змогу трохи знизити його рівень. Джим Фрі, заступник адміністратора NASA заявив, що космічне агентство працює спільно з «Роскосмосом», щоб зрозуміти джерела витоку і те, як вони впливають на роботу космічної станції.

Останні новини:  Українська бактеріологиня виростила вишивку з бактерій

Проте у звіті зазначено, що витік повітря в російському модулі «Звезда», запущеному у 2000 році, являє собою найбільший ризик для безпеки МКС. Ризик було підвищено до рівня 5 за п’ятибальною шкалою на підставі дослідження.

МКС Fullscreen
У новому звіті NASA йдеться про те, що найбільшим ризиком для безпеки Міжнародної космічної станції (МКС) є витік повітря з російського модуля «Звезда», який триває вже 5 років
Фото: NASA

Витік повітря вперше виник 2019 року в тому місці, де модуль «Звезда» з’єднується з одним із восьми стикувальних портів МКС.




Представники NASA заявили, що «Роскосмос» завжди може закрити люк у модуль, якщо витік стане неприйнятним. Але поки що NASA і росіяни не домовилися про те, який рівень витоку повітря являє собою неприпустиму загрозу.

Останні новини:  Вчені знайшли астероїд вартістю $10 квадрильйонів

У цьому разі МКС втратить стикувальний порт, що може вплинути на доставку необхідних вантажів на станцію, а також потребуватиме додаткового палива для підтримання висоти і положення станції, ідеться у звіті. Річ у тім, що російські космічні кораблі, пристиковані до порту, регулярно запускають двигуни, щоб підняти МКС вище на її орбіті, оскільки атмосфера Землі повільно тягне станцію вниз.

Останні новини:  Вчені знайшли спосіб перетворити астероїди на їжу для космічних мандрівників

Джерело витоку повітря залишається невідомим, але поки що інших витоків на МКС виявлено не було.