Вчені поповнили літопис еволюції динозаврів унікальним зауроподом

Сьогодні,   15:30    154

Палеонтологи описали новий вид динозавра-зауропода.

Палеонтологи ідентифікували й описали скам’янілі рештки, знайдені в Патагонії ще 2009 року. Як випливає зі статті, опублікованої в журналі Historical Biology, останки належали раніше невідомому виду травоїдних динозаврів, що належали до групи Rebbachisauridae.

Рештки було знайдено у формації Канделерос у Барда-Атравесада-де-лас-Кампанас, провінція Неукен. Цікаво, що поруч із кістками динозавра спочивали скам’янілості черепах і ящірок, що мешкали в ті самі часи.

Останні новини:  Риба-химера, яка має крила та ноги: що нового виявили науковці про морську малиновку

Вік скам’янілості становить 96-99 мільйонів років, тобто раніше невідомий вид динозаврів мешкав на території сучасної Патагонії в пізній крейдяний період.

Це був травоїдний динозавр, який отримав назву Campananeyen fragilissimus. Як пишуть дослідники, він був одним із перших представників Rebbachisauridae – групи зауроподів, які здебільшого мешкали на суперконтиненті Гондвана між раннім і пізнім крейдяним періодом.

«Rebbachisauridae виявлені як найбазальніша група Diplodocoidea, – каже палеонтолог Лукас Лерсо. – Хоча передбачуване походження диплодокоїдних зауроподів відноситься до пізнього нижнього і раннього середнього юрського періоду, зауроподи-реббахізавриди з’являються в палеонтологічному літописі тільки в нижній крейдяний період, а пік їхнього розмаїття припадає на кінець історії сімейства в ранньому верхньому крейдяному періоді».

Останні новини:  Учені визначили геологічні умови зародження життя на Землі

Представники групи Rebbachisauridae вирізнялися особливостями будови їхнього потужного скелета і тазового пояса. Ось і в представника нововідкритого роду та виду було виявлено унікальні елементи спинних хребців, які не зустрічаються в жодного іншого відомого зауропода.