Учені визначили геологічні умови зародження життя на Землі

Вчора,   23:30    245

Німецькі вчені з Мюнхенського університету Людвіга-Максиміліана виявили ймовірне еволюційне середовище, в якому нуклеїнові кислоти – основні будівельні блоки життя – могли б забезпечити власну реплікацію. Цей процес міг призвести до виникнення життя на Землі. Дослідження опубліковано в науковому журналі eLife.

Поява земного життя досі залишається невирішеною загадкою. Загальноприйнята теорія полягає в тому, що реплікація генетичного матеріалу – нуклеїнових кислот ДНК і РНК – була центральним і критичним процесом.

Останні новини:  Відкриття під Тихим океаном змінило уявлення вчених про геологію нашої планети

Молекули РНК можуть зберігати генетичну інформацію і каталізувати власну реплікацію за допомогою формування дволанцюгових спіралей. Поєднання цих здібностей дає їм змогу мутувати, розвиватися й адаптуватися до різних середовищ і зрештою кодувати білкові будівельні блоки життя.

Щоб це сталося, нитки РНК повинні не тільки реплікуватися у дволанцюгову форму, а й знову розділятися, щоб завершити цикл відтворення.

У новому дослідженні команда побудувала лабораторну модель, в якій висхідний потік води випаровується на перетині з перпендикулярним потоком газу, що призводить до накопичення молекул розчиненого газу на поверхні. Той самий потік газу викликає кругові струми у воді.

Останні новини:  Вчені стверджують, що забруднення викопним паливом досягає Арктики

Протягом п’яти хвилин після початку експерименту відбулося триразове накопичення ДНК, тоді як за годину на межі розділу накопичилося в 30 разів більше ланцюжків ДНК.

Вчені використовували метод, званий FRET-спектроскопією, для вимірювання поділу ланцюгів ДНК – високий сигнал FRET показує, що ланцюги ДНК все ще пов’язані, тоді як низький FRET вказує на те, що ланцюги розділені.

Останні новини:  Мамонтеня з Арктики зберегло сліди давньої людини

Коли група наклала дані на моделювання потоку води, вони виявили, що вихор на кордоні розділу газу і води викликав збільшення концентрації солі в розчині, що потенційно могло призвести до поділу ниток ДНК.

За словами вчених, моделювання умов зародження життя на Землі допоможе шукати населені середовища на інших планетах.