Астронавти Starliner готуються до повернення на Землю

Вчора,   22:30    285

Астронавти Starliner випробували свої костюми SpaceX і відпрацювали вправи на випадок надзвичайних ситуацій, готуючись до зворотної подорожі на борту космічного корабля Dragon. Екіпаж проводив наукові експерименти та почав збиратися на Землю, включаючи тестування обладнання для пом’якшення ефекту невагомості.

Командир експедиції 72 Суні Вільямс і бортінженер Бутч Вілмор, обидва астронавти
NASA, у вівторок, 1 жовтня, вперше приміряли свої скафандри SpaceX Dragon за допомогою нового члена екіпажу Ніка Хейга з NASA. Трійця NASA перевірила свої герметичні костюми, випробувала аудіоконфігурацію костюмів і провела перевірку придатності сидіння всередині
космічного корабля Dragon Freedom під час носіння костюмів.

Останні новини:  Морські археологи знайшли диво-корали: вони допоможуть зберегти рифи

Навчання з надзвичайних ситуацій і підготовка до виїзду

Пізніше троє астронавтів приєдналися до бортінженера Олександра Горбунова та відпрацьовували вправи на випадок надзвичайних ситуацій усередині Dragon, пристикованого до переднього порту модуля Harmony. Вільямс і Вілмор, які літали на космічному кораблі Boeing Starliner до Міжнародної космічної станції (МКС) у червні, повернуться на Землю разом з Хейгом і Горбуновим на борту космічного корабля Dragon у лютому.

Кінець місії космічних досліджень

Тим часом четверо інших членів екіпажу Експедиції 72 наближаються до завершення своєї космічної дослідницької місії, яка розпочалася 5 березня. Астронавт NASA Меттью Домінік командуватиме космічним кораблем SpaceX Dragon Endeavor, який поверне пілота Майка Баррета та спеціалістів місії Жанетт Еппс і Олександра Гребенькіна на Землю. Дату незабаром призначать менеджери місії NASA та SpaceX. Квартет SpaceX Crew-8, що повертається додому, пакує особисті речі та інший станційний вантаж в Endeavour для поїздки додому.

Останні новини:  Живе срібло. Як ртуть допомагає видобувати золото з надр планети й чому це небезпечно

Звичайні дослідження та протоколи надзвичайних ситуацій

Бортінженер NASA Дон Петтіт і бортінженери Роскосмосу Олексій Овчінін та Іван Вагнер, які перебувають на борту орбітального аванпосту з 11 вересня, провели вівторок, працюючи над різноманітними дослідженнями фізики та біології. Петтіт працював у Microgravity Science Glovebox, випробовуючи сучасне апаратне забезпечення життєзабезпечення, яке можна використовувати в майбутніх космічних місіях, що працюють в різних гравітаційних середовищах. Овчінін одягнув кепку з датчиками, яка вимірювала його реакції, відпрацьовуючи на комп’ютері футуристичні техніки планетарного та роботизованого пілотування. Вагнер допомагав Гребенькіну приміряти спеціальний костюм, який може нейтралізувати наслідки життя в невагомості.




Наприкінці зміни екіпажу у вівторок усі 11 членів екіпажу космічної станції зібралися разом і переглянули свої ролі та обов’язки в малоймовірному випадку надзвичайної ситуації. Орбітальний екіпаж координував роботу з диспетчерами місії з усього світу, ознайомлюючись із використанням засобів індивідуального захисту та вогнегасників. Також астронавти та космонавти ознайомилися з необхідними діями та евакуацією у разі пожежі, витоку хімікатів чи тиску.

Останні новини:  Учені визначили геологічні умови зародження життя на Землі