Морські археологи знайшли диво-корали: вони допоможуть зберегти рифи

Вчора,   21:30    273

Це відкриття вселяє надію на виживання рифів, що останніми роками опинилися під серйозною загрозою. Адже стійкі до спеки корали можуть допомогти їм подолати тепловий стрес, який спричинила кліматична криза.

Великий Бар’єрний риф є найбільшим у світі кораловим рифом. Риф-гігант розташований у Тихому океані, біля північно-східного узбережжя Австралії. Простягнувшись на 2500 кілометрів, він обіймає площу близько 344 400 кв. км. Цей найбільший на планеті об’єкт, що створений живими організмами, можна побачити з космосу.

Команда морських археологів з Університету Південного Хреста та Австралійського інституту морських наук під орудою Мелісси Ногл, експертки з екології рифів, з’ясувала: деякі корали мають більшу здатність протистояти знебарвленню. Тобто стану, за якого вони втрачають своє яскраве забарвлення та піддаються ризику загибелі під впливом теплового стресу. А такі стреси, як відомо, стали частішими та тривалішими в умовах кліматичної кризи, пише Independent.

корали під водою

Про що повідомили вчені

Загалом дослідники протестували понад 500 колоній класичного столового корала Acropora hyacinthus з 17 різних місць по всьому Великому Бар’єрному рифу. (Столовими ці корали називають через характерну форму: вони утворюють «столи» діаметром до кількох метрів).




За допомогою портативної експериментальної установки науковці виміряли теплостійкість коралових колоній безпосередньо на рифах. Учені, зокрема, спостерігали, як різні корали реагують на стрес, спричинений підвищеними температурами.

Останні новини:  Астронавти Starliner готуються до повернення на Землю

«Ми виявили стійкі до спеки корали майже на всіх рифах, які вивчали; це означає, що корали по всьому Великому Бар’єрному рифу можуть відігравати ключову роль в його захисті та відновленні», – зауважила Мелісса Ногл.

Виявлення коралів, стійких до спеки, має неабияке значення для програм їхнього відновлення. Одна з концепцій таких програм передбачає селекцію, за якої корали з найвищою стійкістю до потепління води розводитимуть для отримання потомства з іще більшою стійкістю. Цей метод допоможе прискорити адаптацію коралів до зміни клімату.

Останні новини:  Вчені знайшли у Туреччині скарби давньої цивілізації

«Селективне розведення може прискорити адаптацію коралів завдяки отриманню потомства, що ліпше пристосоване до тепліших вод», – вважає докторка Емілі Гавеллс, співавторка роботи.

При цьому вона стверджує, що ефективність такого підходу залежить від того, якою мірою стійкість до спеки пов’язана з генами, що можуть передаватися майбутнім поколінням.

Тепер найстійкіші до спеки корали, що виявлені в ході дослідження, використовуватимуть в селекційних експериментах з розведення в рамках RRAP. Ця великомасштабна ініціатива спрямована на захист та відновлення Великого Бар’єрного рифу.

рибка біля коралів

Скорочення викидів парникових газів – ключ до виживання рифів

Хоча відкриття коралів, стійких до спеки, відкриває широкі перспективи, вчені наголосили, що воно неспроможне істотно вплинути на процес глобального потепління. Й тим паче – повернути його назад.

Останні новини:  Науковці здійснили сенсаційне відкриття про походження найвідомішого астероїда

Великий Бар’єрний риф серйозно постраждав від серії масових знебарвлень. А тим часом підвищення глобальної температури продовжує серйозно загрожувати екології Світового океану та планети в цілому.

Знебарвлення коралів стає дедалі частішим і серйознішим. І багато експертів побоюються, що якщо глобальна температура підвищиться більш ніж на 1,5 °C, левова частка коралових рифів у всьому світі може бути знищена.

«Ця робота показала, що стійкі до спеки корали можуть стати об’єктом масштабних зусиль з відновлення та збереження рифів; вони допоможуть захистити цю критично важливу екосистему від підвищення температури океану», – наголосив доктор Седрік Робілло, виконавчий директор програми відновлення та адаптації рифів.